Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Як швидко псуються продукти без холодильника і чим це небезпечно

Через тривалі відключення світла чимало українців стикнулися з тим, що продукти швидко псуються. Багато хто не знає, скільки часу насправді без холодильника залишаються їстівними м'ясо, молоко та сир. Нутриціологиня Ольга Войнікова розповіла, який термін зберігання м’яса та інших продуктів, що часто споживають українці.

Як швидко псуються продукти без холодильника і чим це небезпечно

Через тривалі відключення світла чимало українців стикнулися з тим, що продукти швидко псуються. Багато хто не знає, скільки часу насправді без холодильника залишаються їстівними м'ясо, молоко та сир. Нутриціологиня Ольга Войнікова розповіла, який термін зберігання м’яса та інших продуктів, що часто споживають українці.

23 хвилини тому Джерело:

Про це повідомляє УНІАН. 


Як швидко псується молоко? 
За даними різних організацій та USDA (Міністерства сільського господарства США), молоко при кімнатній температурі (приблизно 20-25 градусах) починає псуватися уже через 2 години. Якщо ж температура навколишнього середовища сягає близько 30 градусів, то достатньо навіть 1 години. Після того, як молоко починає псуватися, ми можемо вважати цей продукт непридатним до вживання. 
У закритій заводській упаковці необроблене або сире молоко, без холодильника може зберігатися від 1 до 2 годин, бо в ньому дуже висока мікробна активність. У закритій тарі пастеризоване молоко без холоду можна зберігати не більше 2 годин, а ультрапастерезоване навіть при кімнатній температурі може стояти від 3 до 6 місяців. І все ж ультрапастеризоване молоко після того, як тара була відкрита, може зберігатися при кімнатній температурі не довше 2 годин. 


Термін придатності йогурта?  
Йогурт у холодильнику може зберігатися від кількох днів до місяця – це все залежить від технології приготування цього продукту. Поза холодильником йогурт, за рекомендацією USDA, варто зберігати максимум 2 години. 
Як дізнатися, що йогурт зіпсувався? Є візуальна ознака – це набрякання кришки упаковки. Кришка набрякає через те, що у продукт заселяються бактерії та утворюють надлишок газів. Крім того, зіпсований йогурт може мати різкий кислий або дріжджовий запах. Ще є такі ознаки того, що продукт зіпсувався: надмірне виділення сироватки, поява цвілі. Йогурт, який стояв поза холодильником понад 2 години, не можна споживати, навіть якщо він не має характерних ознак псування. 


Скільки без холодильника може стояти кефір? 
Кефір – це ферментований молочний продукт, як і йогурт. А молочні продукти можуть стояти без холодильника і не псуватися упродовж не більше 2 годин. Плюс кефір може псуватися чи скисати ще швидше, аніж молоко чи йогурт, тому що у ньому більш активні мікроорганізми, які сприяють, зокрема, бродінню. 
Ознаки псування кефіру можуть співпадають з тими, які бувають у йогурта, але є також ознака, притаманна лише йому – у цьому продукті не має бути великої кількості грудок слизу. Сам кефір має бути або зовсім однорідним, або більш-менш однорідним – все залежить від технології його приготування. Крім того, у кефірі немає бути надмірного газування та піни, тому що це ознака перекисання продукту. 


Скільки може лежати без холодильника м’ясо? 
І сире, і приготоване м'ясо можна тримати при кімнатній температурі не більше 2 годин. Цей продукт швидко псується – бактеріальне зростання (зокрема, сальмонели) може прискорюватися у температурній зоні від 4 до 60 градусів. Кожні 20 хвилин кількість шкідливих бактерій у м’ясі може подвоюватися. Тому зберігання м’яса без холодильника –погана ідея, особливо, якщо йдеться про сирий продукт. 
У середньому яловичина, свинина і баранина може зберігатися в холодильнику приблизно 3-4 дні, птиця – від 1 до 2 днів, а готове м'ясо – 3-4 дні. 


Термін зберігання готових страв 
Гарячі страви можна зберігати без холодильника довше, аніж 2 години, якщо їх постійно підігрівають при температурі не нижче  60 градусів. А холодні страви можуть зберігатися понад 2 години при температурі не вищій, аніж 4 градуси. Якщо температурний режим не дотримано, а готова продукція просто лежить на кухні при температурі 20-25 градусів, то зберігати її можна не більше 2 годин. 


Скільки може зберігатися твердий та інші сири? 
Твердий сир типу пармезану, реджано або дуже витриманого чеддеру можуть зберігатися при кімнатній температурі близько 6-8 годин. Чим менше в сирі вологи, тобто чим він старіший, витриманіший, тим довше він може зберігатися без холодильника. 
Крем-сири у середньому можуть зберігатися в холодильнику 2-3 тижні. А без нього термін зберігання скорочується до 2-3 годин. Однак у першу чергу ми маємо орієнтуватися на рекомендації виробника, які він вказує на упаковці. 


Як зрозуміти, що сир зіпсувався? 
Про те, що сир зіпсувався, свідчить зміна структури - поява слизу, нехарактерних мокрих плям, зернистості, виділення надмірної кількості сироватки, аміачний гіркий запах чи присмак. Яскрава ознака псування сиру – цвіль. На твердих сирах цвіль зверху і цю ознаку псування відразу видно, а з м’якими сирами складніше – цвіль може бути всередині. 


Наскільки безпечні без холодильника напівфабрикати? 
Не варто розморожувати та знову заморожувати напівфабрикати, оскільки при кожному розморожування бактерії починають все активніше та активніше розмножуватися. Повторне заморожування не вбиває шкідливі бактерії та на 100% не зупиняє їхнє розмноження. Тобто, коли продукт знову буде хоч трохи розморожений, кількість бактерій знову почне рости. Найстрашніше – зростає ризик появи токсинів, які не руйнуються під час термічної обробки. За висновком USDA, напівфабрикати, які неодноразово розморожувались – небезпечні та їх не можна вживати. 
Насторожити при покупці напівфабрикатів має велика кількість нехарактерного льоду в упаковці та наявність снігу. Це може свідчити про те, що продукт, скоріше за все, розморожували. Тому такі продукти краще не купувати. Якщо спожити напівфабрикати, які вже були розморожені, можна отримати харчове отруєння. 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Міфи про народні методи лікування: як допомогти, а не зашкодити дитині при застуді
Батьків часто цікавлять методи лікування ГРВІ у дітей, які б допомогли швидко побороти захворювання і зміцнити імунітет. Дехто під час хвороби може вдаватися до недоказових засобів та методів народної медицини. Утім, задля безпеки дитячого організму варто відмовитися від лікування застуди такими способами.
10 хвилин тому
Як їсти мед, щоб отримати максимум користі
Мед вважається одним із найкорисніших природних продуктів. Але більшість людей навіть не здогадуються, що вживають його неправильно. Від того, як саме ви їсте мед, залежить не лише його користь, а й те, як добре він засвоюється вашим організмом.
22 хвилини тому
Як швидко псуються продукти без холодильника і чим це небезпечно
Через тривалі відключення світла чимало українців стикнулися з тим, що продукти швидко псуються. Багато хто не знає, скільки часу насправді без холодильника залишаються їстівними м'ясо, молоко та сир. Нутриціологиня Ольга Войнікова розповіла, який термін зберігання м’яса та інших продуктів, що часто споживають українці.
23 хвилини тому
Залозецьку громаду відзначено одною з найкращих в Україні у сфері міжнародної співпраці
Про це повідомив Залозецький селищний голова Андрій Нога. Під час форуму «Пліч-Опліч» у Києві на одному зі слайдів Залозецьку громаду було відзначено одною з найкращих у сфері міжнародної співпраці. «Це велика честь і водночас відповідальність - втримати темп і робити ще більше для розвитку нашої громади», - зазначив голова.
58 хвилин тому
6 500 грн - нова виплата в межах Зимової підтримки: хто може розраховувати
Як розповіли в Тернопільській обласній військовій адміністрації, зимові 6 500 грн - це про турботу й підтримку тих, кому зараз найважче. Допомога дає змогу підготуватися до холодів і закрити потреби в найнеобхіднішому. В ОВА пояснили, хто може отримати виплату і як подати заяву.
1 година тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.