Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Як відрізнити натуральну ковбасу від підробки

Ковбаса займає п’яте місце у рейтингу найпопулярніших продуктів. Сьогодні на полицях магазинів можна знайти безліч видів ковбас, але не всі вони відповідають стандартам якості. Щоб зробити правильний вибір і не переплачувати за воду чи соєві добавки, варто знати кілька простих правил.

Як відрізнити натуральну ковбасу від підробки

Ковбаса займає п’яте місце у рейтингу найпопулярніших продуктів. Сьогодні на полицях магазинів можна знайти безліч видів ковбас, але не всі вони відповідають стандартам якості. Щоб зробити правильний вибір і не переплачувати за воду чи соєві добавки, варто знати кілька простих правил.

2 години тому Джерело:

Про це розповідають експерти на agronews.ua. 


Любите класичний бутерброд з вареною ковбасою? Ось на що слід звернути увагу: 
- Склад: ідеально, якщо на етикетці зазначено лише м’ясо, сіль, прянощі, молочні продукти, яйця та вода. Часто виробники додають соєві продукти - їх кількість повинна бути мінімальною. 
- Колір: натуральний сіруватий відтінок говорить про якість. Яскраво-рожевий - ознака нітритних добавок і барвників. 
- Текстура: скибочка повинна бути пружною. Якщо вона кришиться - у виробі багато крохмалю та рослинного білка. 
- Механічне обвалення: деякі виробники використовують спеціальну суміш м’яса та сої замість фаршу - стежте, щоб сої не було надто багато. 


Варено-копчені ковбаси спочатку варять, потім коптять. Склад може включати рубане м’ясо, молочні продукти, крохмаль і сало. Копчені ковбаси готують з м’яса найвищої категорії, рубають, а потім відварюють, смажать і коптять: 
- Склад та аромат: до сирокопчених ковбас додають прянощі, іноді мед, коньяк або вино. 
- Колір та текстура: зріз має бути коричневим, вологим, без яскраво-рожевих відтінків. Скибочка повинна бути еластичною, без випадаючих шматочків сала. 
- Оболонка: у процесі копчення виріб втрачає вологу, тому оболонка має бути злегка зморшкувата. Натягнута оболонка - ознака доданої води, сої або крохмалю понад норму. 


Сиров’ялені ковбаси виготовляють тільки з м’яса найвищої категорії, додають прянощі та інколи алкогольні добавки. Використовують свинину, яловичину, баранину або конину: 
- Колір та запах: яловичина та конина дають темний відтінок ковбаси. Білуватий наліт на оболонці — природний і не є цвіллю. 
- Фрагменти сала: у якісному виробі вони білі, жовтуватий відтінок жиру може вказувати на старі ковбаси. 


Загальні поради під час вибору ковбас: 
- Перевіряйте дати придатності. 
- Оцінюйте зовнішній вигляд: колір, пружність, оболонку. 
- Звертайте увагу на запах — натуральна ковбаса пахне м’ясом і спеціями, а не хімією. 
- Читайте склад — мінімум сої, барвників і крохмалю. 


Дотримуючись цих простих правил, ви легко оберете смачну та якісну ковбасу для себе та своєї родини. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Колорадських жуків поменшало… Чи зникнуть вони взагалі?
Цього літа фермери на півдні та в центрі України помітили, що на полях значно поменшало колорадських жуків, у деяких місцях вони майже зникли. Чому так сталося і чи повернеться шкідник згодом? Про це розповів учений-ентомолог Євгеній Халаїм.
16 хвилин тому
Відзначили переможців премії імені Івана Марчука
У Тернопільському обласному драматичному театрі нагородили лауреатів премії імені Івана Марчука. Серед 23 робіт у номінації «Живопис» із малюнком «Літній ранок» перемогла учениця Тернопільської художньої школи Єва Зубрицька. А в номінації «Графіка» з роботою «Земля предків» - учениця Козівської початкової спеціалізованої школи мистецтв Софія Бабій.
32 хвилини тому
У Тернопільській області в 2025 році не зафіксовано жодної лісової пожежі!
У філії «Подільський лісовий офіс» ДП «Ліси України» підбили підсумки пожежонебезпечного періоду 2025 року. Завдяки ефективній профілактичній роботі лісівників Тернопільщини та Чернівеччини, жодної пожежі в лісах цих областей не допущено!
1 година тому
Овочі борщового набору будуть дешевшими, ніж торік
До кінця року ціни на овочі борщового набору залишатимуться стабільними та нижчими, ніж торік, вважає виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин. Він також вважає, що загальна інфляція до кінця року становитиме близько 11%, що все одно менше, ніж торік.
1 година тому
Орендувати землю на Тернопільщині – дорого. Ціни в інших регіонах
Станом на листопад 2025 року середня орендна плата за гектар сільськогосподарської землі в Україні демонструє значну нерівномірність між регіонами. Якщо на Київщині близько 13 тис/га, то на Рівненщині близько 1 тисячі грн/га - все залежить від родючості грунтів.
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.