Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У Ридодубах вирощують шафран - найдорожчу спецію у світі

На Чортківщині, у мальовничому селі Ридодуби, цвіте шафран. Ця квітка вражає не лише своєю ніжністю й кольором, а й цінністю: тичинки крокусу – це і є знаменита, а заодно найдорожча спеція, яку в усьому світі називають «червоне золото».

У Ридодубах вирощують шафран - найдорожчу спецію у світі

На Чортківщині, у мальовничому селі Ридодуби, цвіте шафран. Ця квітка вражає не лише своєю ніжністю й кольором, а й цінністю: тичинки крокусу – це і є знаменита, а заодно найдорожча спеція, яку в усьому світі називають «червоне золото».

2 дні тому Джерело:

 Її використовують у кулінарії, медицині, косметології, а вирощування потребує справжньої відданості. Віталій і Марія Ясенчуки – подружжя, яке не побоялося експериментувати й зробило ставку на щось унікальне. Тепер шафран – не просто екзотика, а реальна справа їхнього життя. 


Як херсонський досвід проріс на городі в Радидубах 


Ідея вирощувати шафран зародилася у Ясенчуків несподівано. «Якось переглядали вечірні новини й побачили сюжет про те, як чоловіки на Херсонщині вирощують шафран. Це нас зачарувало. Почали читати, вивчати, шукати тих людей. І вже згодом поїхали до них у гості, щоби все побачити на власні очі», – згадує Віталій Ясенчук. Досвід перейняли, проте одразу не поспішали: спершу посадили перші цибулини на маленькій ділянці, випробували ґрунт і умови. Успіх надихнув, і відтоді з кожним роком вони розширюють плантацію. 


Нині крокуси ростуть на 12 сотках власного городу. А ґрунт Чортківщини, як виявилося, чудово підходить для цієї невибагливої, але вимогливої до догляду рослини. «Це гірська квітка – не боїться холоду, може рости навіть у камінні. Якось ми залишили цибулини в ящиках, і вони почали проростати просто в повітрі. Навіть зібрали тоді кілька квітів без ґрунту», – усміхається господар. 


Шафран висаджують у середині серпня вручну, квадратно-гніздовим методом – на 15 см у глибину, з кроком 20×20 см. Уже наприкінці вересня з землі з’являються перші квіти. І тут починається справжній марафон. «Щойно квітка з’явилася – її потрібно зірвати. Бо вже наступного ранку з’явиться інша, а ця втратить якість», – пояснює Віталій. 

 


У період цвітіння родина працює з ранку до пізньої ночі. Завжди допомагають батькам їхні діти: Віктор, Олександр, Анна-Марія, а також велика родина. Часто доводиться ще й наймати людей, бо за день потрібно не тільки зібрати квіти, а й обережно виділити тичинки – саме вони є дорогоцінною спецією. Потім – сушіння у спеціальних сушарнях. Воно триває до другої-третьої ночі. І так – день у день впродовж усього жовтня. 


Шафран із медом, чай із квітів і віра в унікальне 


Окрім, власне, спеції, у господарів з’явилося ще одне ароматне ноу-хау — шафрановий мед. «У мого шваґра є пасіка, він збирає мед. Ми поєднали два продукти – вийшов запашний мед з тичинками шафрану. Він і смачний, і лікувальний – добре допомагає при болю в горлі», – каже Віталій. 
Не викидають і пелюсток – із них заготовляють чай. Відвар має ніжне блакитне забарвлення й незвичайний аромат. Щодо смаку самої спеції – його важко описати словами. «У м’ясі – один, у рибі – інший, у чаї – ще інший. Хтось каже, пахне йодом, але я такого не відчуваю. Це унікальна спеція, і вона щоразу звучить по-новому. Коли до нас у гості приходить  родина, часто жартома запитують в якій зі страв немає шафрану», – усміхнено мовить чоловік. 


Свою продукцію Ясенчуки продають через інтернет, на ярмарках, ринках частково – на експорт. Ціна за грам – різна, від 5 до 7 доларів. Попри складність у реалізації, вони не здаються. Кажуть: головне – розповідати, навчати, відкривати людям щось нове. Бо ця спеція – не просто окраса кулінарії. Це результат великої праці, любові до землі й віри в те, що навіть на звичайному українському городі може розквітнути справжнє золото.


Зоряна ДЕРКАЧ 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чому «Пташка» з «Азовсталі» змінила позивний
Українська військова і парамедикиня Катерина Поліщук після звільнення з російського полону повернулася на фронт та змінила свій позивний «Пташка». Про це вона розповіла в інтерв'ю Марічці Падалко. При цьому вона не стала називати новий позивний.
17 годин тому
Робітничі кадри - на вагу золота
У десяти філіях Тернопільського навчально-курсового комбінату, центр якого розташований у Кременці, фахову освіту здобувають майже півтори тисячі слухачів із восьми областей України.
17 годин тому
Абрикос скидає плоди: причини і рішення
Влітку, поки абрикоси ще не достигли, важливо подбати, щоб вони не обсипалися з дерев. Зберегти урожай допоможуть кілька важливих порад.
18 годин тому
Гречка корисна не всім: кому краще не вживати популярну крупу
Гречка вважається однією з найкорисніших для здоров'я круп. Однак нутріціологи наголошують, що їсти її можна не всім.
18 годин тому
Неякісне пальне: як розпізнати небезпеку
Неякісне пальне може перетворити вашу поїздку на кошмар, а гаманець – на порожнє місце. Ось як розпізнати сурогат і вберегти двигун від катастрофи.
20 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.