Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Квапить весна хліборобів

Хід підготовки до весняно-польових робіт в умовах нинішнього року, стан озимих, сівбу ранніх і пізніх культур, структуру посівних площ із урахуванням змін на продовольчому ринку, інші актуальні питання обговорили члени президії ради об’єднання сільгосппідприємств краю під час чергового виїзного засідання, що відбулося на базі ПП «Агрон» Великогаївської територіальної громади.

Квапить весна хліборобів

Хід підготовки до весняно-польових робіт в умовах нинішнього року, стан озимих, сівбу ранніх і пізніх культур, структуру посівних площ із урахуванням змін на продовольчому ринку, інші актуальні питання обговорили члени президії ради об’єднання сільгосппідприємств краю під час чергового виїзного засідання, що відбулося на базі ПП «Агрон» Великогаївської територіальної громади.

7 місяців тому Джерело:

Відкриваючи засідання, голова президії ради, директор ПАП «Аркадія» Микола Пилипів проаналізував підсумки роботи хліборобів області у 2024 році, зазначивши, що минулий рік був для сільгоспвиробників успішним завдяки високим врожаям і прийнятним цінам на зернові та олійні культури. Усе склалося якнайкраще і сподіваємося, що й нинішній рік буде сприятливим для аграрної сфери. 


– Питання, винесені на розгляд президії, нам диктує весна, – продовжив розмову господар заходу, керівник «Агрону» Юрій Березовський. – Погодні умови «заявляють», що пора виходити в поле і ми це уже робимо. Попри те, що орендуємо землі на території трьох громад: Великогаївської, Великоберезовицької і Великобірківської, встигаємо скрізь. Щодо структури посівних площ, основний акцент зроблено на озимі культури, які займають у нас 80 відсотків земель. Їх уже двічі підживили: спершу сульфатом магнію і вдруге – сульфатом амонію.  


Нині стан озимого клину досить непоганий. Ріпак дав дружні сходи, перезимував досить нормально, його фаза розвитку дала змогу витримати усі погодньо-кліматичні випробування. Хороші види на майбутній урожай засвідчують озима пшениця та ячмінь. 


Днями в «Агроні» вийшли в поле агрегати для закриття вологи. Проборонували озимі пшеницю і ячмінь. Залишилося посіяти соняшник і кукурудзу.  
До речі, ще кілька років тому ми відмовилися сіяти ярі ячмінь і пшеницю. І цьогоріч не вирощуватимемо сою і цукрові буряки. Виграшним вважаємо озимий ячмінь. Його збираємо першим з усіх культур і на цьому місці засіваємо гречку, яка є потужним медоносом для нашої великої пасіки. 

  
Значну увагу агрофірма Юрія Березовського приділяє технічному забезпеченню виробництва. Торік на елеваторному комплексі доставили ще два силоси. Тож тепер у п’яти аналогічних одноразово можуть зберігати до 35 тисяч тонн урожаю.  


«Агрон» вдосталь забезпечений мінеральними добривами, а пальним – аж до жнив. Сільгосптехніка, і навіть зернозбиральні комбайни, майже готові до виходу в поле. В агрофірмі особливу увагу приділяють кадрам і власникам земельних паїв, роблять усе необхідне, аби зберегти колектив і нарощувати обсяги виробництва. Саме тому заробітну плату своїм працівникам цьогоріч планують підвищити на 30–40%, а також орендну плату за землю також. І попри все агронівці допомагають ЗСУ.  


Під час зацікавленого обговорення на засіданні стану справ у тваринницькій галузі своїми думками поділився засновник компанії «Агропродсервіс», народний депутат України Іван Чайківський. Аналізуючи ситуацію у свинарстві, він  зауважив, що «вона нагадує гру в одні ворота». Ті, хто вирощує свиней, сплачує податки, дає працівникам гідну зарплату фактично працює собі у збиток, а ті, хто продає м’ясо без документів, організував роботу переробних цехів, обертають  тіньовими грішми, у них все до ладу. Фермери, які утримують 30, 50 чи 100 голів свиней, створюють найбільші проблеми щодо стабілізації ринку. Виходить кругова порука, всі це бачать, але ніхто не реагує. Словом, тут цілий комплекс питань як до виробників, так і до владних і контролюючих органів.  


Водночас Іван Чайківський звернув увагу присутніх на такий важливий сегмент роботи аграріїв як переробка вирощеної продукції, бо на виробництві однієї лише сировини ми перспективи не побачимо. Це надзвичайно актуально в умовах, коли тривають світові торговельні «війни» і вони, без сумніву, будуть продовжуватися. Тож у справі переробки агропродукції, яка дасть змогу аграріям працювати ефективніше, обласна влада повинна «підставити їм плече». 


Директор товариства «Україна» з Підволочищини, Герой України Олег Крижовачук, продовжуючи розмову про тваринництво, зауважив, що в нашій державі аграрії утримують 5,5 млн голів свиней і не можуть дати ради, тоді як, наприклад, в Данії ця цифра в рази більша. Стосовно цін на молоко, то на переконання Олега Петровича їх підвищили не виробники, а переробники. До честі потрібно відзначити, зазначив Олег Крижовачук, що наші молокопереробні підприємства нині «виготовляють суперякісну продукцію, яку можна продавати і за кордоном». 


– І попри всі виклики сьогодні державу потрібно захищати всім, – продовжив Олег Крижовачук. – Ми, наприклад, гордимося тим, що торік до бюджету сільської ради додали податків на 60% більше, ніж у 2023 році, платимо людям достойну зарплату і плату за орендовану землю. ТОВ «Україна» виплатило 22 мільйони гривень заробітної плати своїм працівникам, які нині на фронті захищають нашу Вітчизну від ворога. 


– Україна буде справжньою і заможною лише тоді, коли на нашій землі працюватимуть українці, – наголосив директор ПАП «Дзвін» Василь Градовий. – Ми усвідомлюємо, що наша праця, спокій залежать від української армії. Хочеться, аби влада розуміла: якщо не матимемо економічного розвитку, не матимемо у своїх руках фінансів, отримаємо таку ж ситуацію як після позбавлення країни ядерної зброї. Бог дав нам родючу землю, наші аграрії «стали на ноги» і треба, щоб у державі вони були у пріоритеті. 


Про структуру посівних площ нинішнього року, стан справ у тваринницькій галузі членів президії ради об’єднання сільгосппідприємств поінформував директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів. За його словами, посівна площа цьогоріч займає 856 тис. га. Особливих змін у структурі посівних площ немає, дещо зменшено посіви сої, збільшено посіви цукрового буряка і овочів. Посівна компанія вже стартувала. 


У тваринництві, за його словами, у січні збільшено виробництво молока і м’яса. У сільгосппідприємствах приріст ВРХ відповідно до 2023 року торік збільшено на 5 тисяч голів, дійних корів – на 1,9 тисяч голів. 


У зібранні аграріїв взяв участь перший заступник голови Тернопільської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда. Він, зокрема, порушив низку питань енергозабезпечення, роботи транспорту й акцентував на важливості та необхідності тісної взаємодії керівників аграрного сектору і місцевих органів влади. 


Богдан НОВОСЯДЛИЙ 

 

На основній світлині: учасники засідання - відомі аграрії краю Олег Крижовачук і Юрій Березовський


Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чим підживити ґрунт восени, щоб збільшити врожай удвічі
Звичайне гречане борошно чи подрібнені зерна здатні стати натуральним підживленням. Достатньо лише однієї ложки, щоб підживити землю й отримати удвічі більший врожай. Такий метод простий, доступний і абсолютно безпечний для рослин.
6 годин тому
Гриби біля дому: ознака родючого ґрунту, чи небезпека
Господарі завжди хочуть, аби за грибами не доводилося ходити далеко. Найкраще, коли вони ростуть поруч. Але гриби у дворі можуть бути як корисними «помічниками», так і ознакою надлишку вологи або поганого дренажу. Не поспішайте їх позбуватися - спершу варто розібратися, які саме гриби ростуть на вашій ділянці.
10 годин тому
З кісточками чи без: як правильно їсти гранат
Деякі люди навіть не замислюються, як їсти гранат, з'їдаючи м'якоть разом з зернами. А дехто не впевнений у користі зерен для організму. Тож з'ясуймо, як все ж таки правильно їсти цю смачну ягоду.
10 годин тому
XVll Міжнародний молочний конгрес - ключова подія молочної галузі України
Міжнародний Молочний Конгрес – єдина платформа, яка щорічно збирає понад 500 професіоналів молочної галузі для обговорення ключових викликів, обміну досвідом та впровадження інновацій. Серед учасників Конгресу - власники та інвестори молочних ферм і переробних підприємств, керівники та менеджери, ветеринарні лікарі і технологи, міжнародні експерти та провідні постачальники продуктів і послуг, представники профільних міністерств, комітетів ВРУ, дипломатичних місій та партнерських організацій.
10 годин тому
«Нематеріальні скарби Тернопілля» презентували у Теребовлянському фаховому коледжі культури і мистецтв
Це відбулося під час урочистої одноіменної академії. На заході презентували унікальні елементи нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини - автентичні традиції, звичаї, ремесла та обряди, які формують культурний код нашого краю.
11 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.