Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

«Для того, щоб схуднути, потрібно їсти», - нутриціолог із Тернополя про правила здорового харчування

Еліна Паращук родом із міста Борщів. Навчалася у Тернополі. Спершу у школі, далі закінчила Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського. Еліна із сім’ї медиків. Мама – неонатолог, тато і брат – анестезіологи. Тож, коли постало питання куди вступати на навчання, питання було вирішено швидко. У 2007 році вступила на фармацевтичний факультет. Опісля – на інтернатуру. Паралельно викладала студентам медичного коледжу. З 2017 року Еліна Анатоліївна працює у Тернопільському національному медичному університеті на кафедрі фармакогнозії з медичною ботанікою.

«Для того, щоб схуднути, потрібно їсти», - нутриціолог із Тернополя про правила здорового харчування

Еліна Паращук родом із міста Борщів. Навчалася у Тернополі. Спершу у школі, далі закінчила Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського. Еліна із сім’ї медиків. Мама – неонатолог, тато і брат – анестезіологи. Тож, коли постало питання куди вступати на навчання, питання було вирішено швидко. У 2007 році вступила на фармацевтичний факультет. Опісля – на інтернатуру. Паралельно викладала студентам медичного коледжу. З 2017 року Еліна Анатоліївна працює у Тернопільському національному медичному університеті на кафедрі фармакогнозії з медичною ботанікою.

7 місяців тому Джерело:

Жінка перебуває у декретній відпустці, однак продовжує кілька годин на тиждень працювати зі студентами, викладаючи їм нутриціологію і вступ у фармацію. 


– Еліно Анатоліївно, нині мало не кожен фітнес-тренер називає себе нутриціологом, даючи ті чи інші поради. Чи варто довіряти цим людям, та й зрештою, хто такі нутриціологи? 


– Нутриціологія – це наука про харчування. Вона вивчає харчові продукти, як вони взаємодіють між собою, і як впливають на організм. Метою нутриціолога є допомогти людині покращити здоров’я за допомогою збалансованого харчування і правильних харчових звичок. Нутриціологи можуть отримати освіту як на базі вишів, так і пройшовши спеціальні курси.  


Щодо довіри «фахівцям» із соцмереж. Насправді, часто фітнес-тренери стають нутриціологами і навпаки. Проводять марафони схуднення, продають спеціальні дієти по кількасот гривень. Я противник цього. Адже до кожної людини повинен бути індивідуальний підхід. Тому, перед тим, як довіритися спеціалісту, промоніторте інформацію, поцікавтеся його освітою, відгуками, адже це ваше здоров’я. 


– Тепер поговорімо про «золоті» правила здорового харчування. 


– Здорове харчування забезпечує організм всіма необхідними поживними речовинами. Це збалансоване поєднання білків, жирів і вуглеводів, різноманітних вітамінів, мікро- та макроелементів.  


Раціон повинен включати правильні пропорції: білки (20% від загальної кількості калорій), жири (30%), вуглеводи (50%).  


Важливо споживати достатню кількість клітковини, яка допомагає налагоджувати роботу кишківника. Зокрема овочі, фрукти, цільнозернові продукти, бобові.  


Важливо обмежувати споживання цукру і солі, надмірна кількість яких провокують масу захворювань, затримують воду в організмі. 


Важливо пам’ятати про водний баланс в організмі. Люди, які хочуть нормалізувати обмінні процеси в організмі, схуднути, повинні випивати півтора-два літра води на добу. Корисно починати день зі склянки теплої води, іноді додавши до неї мед, сік лимона, куркуму чи імбир. Ключове – в міру. В ідеалі – пити чисту негазовану воду. 


Важливою є регулярність вживання їжі. Повинні бути збалансованими сніданок, обід і вечеря. Між ними має бути 4–5 годин перерви. Вечеря повинна бути за дві години до сну. 


– Магазинні прилавки переповнені різноманітними смаколиками, солодкими газованими напоями тощо. Тож як при оцьому різноманітті привчити дитину до здорового харчування? 


– Здорове відношення до їжі закладає мама, коли вводить в раціон малюка перший прикорм. Важливо у перший рік життя познайомити дитину зі ста продуктами, щоб вона знала їх смак і надалі мала право вибору. 


Згідно із рекомендаціями ВООЗ, дітям не рекомендовано  вживати цукор до трьох років. Для дорослих кількість цукру за день не повинна перевищувати 25–30 грамів. Враховуємо й те, що цукор міститься практично в усіх продуктах, тому не варто його давати додатково. У газованих напоях, соках міститься дуже багато цукру, тож добре подумайте, перед тим, як купити їх малюку. 


– Еліно Анатоліївно, розкажіть нашим читачам про основні правила та принципи схуднення. 


– Нещодавно почула цікаву репліку: «Для того, щоб схуднути, потрібно їсти». Згідна із цим на всі 100%. У людини, яка худне, повинні бути повноцінні сніданок, обід і вечеря. Організм людини, яка відчуває голод, їсть недостатньо, відчуває стрес і загрозу, тому всі поживні речовини відкладає в жири, робить запас, адже завтра може бути голодним, а звідки тоді брати енергію. Тому почуття голоду – перший ворог схуднення. 


Якщо людина хоче схуднути, їй необхідно рахувати калорії, зокрема знизити їх кількість на 20%.  Це 200–300 кілокалорій, які містяться в одному яблуку чи двох цукерках.   


На сніданок ми їмо жири, білки і вуглеводи, на обід – жири і білки, на вечерю – білки. А ще, щоб не зірватися, пам’ятайте про правило «20 на 80». 80% – це здорове збалансоване харчування, 20% – продукти, які ми любимо, але їх варто обмежувати. 


Не може оминути питання фізичної активності. Люди, які активні, багато ходять, займаються певними видами спорту, або ж матусі у декреті, які багато гуляють у парках із дітьми швидше приводять тіло у форму. А ще, що важливо, фізична активність дуже добре допомагає боротися зі стресом, який провокує переїдання та вироблення гормону кортизол. 


Важливо запастися терпінням і маленькими кроками йти до результату. 


– Харчування холодної пори року – це... 


– Харчування повинне забезпечити наш організм енергією, підтримувати імунну систему і допомагати зігріти наше тіло холодної пори. Осінньо-зимового періоду важливо включати в раціон продукти, багаті на вітаміни, мікро- та макро- елементи, корисні жири, які підвищуватимуть стійкість до захворювань і підтримувати баланс поживних речовин у нашому організмі. 

Це тепла і калорійна їжа, наприклад, супи, бульйони, рагу, печені овочі. Корисними є сезонні продукти, фрукти й овочі багаті на вітамін С. Незамінними є корисні жири, білкові продукти. Важливо холодної пори року додавати в раціон спеції, зокрема імбир, куркуму, корицю, часник і перець тощо. Вони не лише мають гарний смак, а й зігрівальні, імунностимулювальні властивості.  


– Пані Еліно, але ж здорово харчуватися – це дорого, як бути із цим? 


– Готова сперечатися. Насправді, раціонально і здорово харчуватися дешево. Все, що нам потрібно – прописувати наше меню на два дні. Одне зауваження – ніколи не ходіть у магазини голодними! Купуйте тільки те, що є у списку, не більше. Ми дуже часто витрачаємо кошти на ті продукти, які не їмо. 


Їжте корисне у міру та будьте здорові! 


Зоряна ДЕРКАЧ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Україна готується ввести євростандарти у сфері ветмедицини та благополуччя тварин
1 березня 2026 року в Україні має запрацювати оновлене законодавство щодо приведення регулювання у сфері ветеринарної медицини та у сфері благополуччя тварин у відповідність до актів права Європейського Союзу. Про це розповів перший заступник міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький.
7 годин тому
Чому троянди не цвітуть: п’ять поширених причин
Розкішні троянди здатні стати справжньою окрасою будь-якого саду. Але іноді замість пишного цвітіння вони тішать лише зеленим листям. Причин може бути кілька. В першу чергу - неправильний догляд.
10 годин тому
Білі гриби уповільнюють старіння і покращують пам'ять
Білі гриби можуть уповільнювати процеси старіння та захищати мозок від вікових змін, стверджують дослідники. Завдяки високому вмісту потужних антиоксидантів, ці гриби називають природним еліксиром молодості.
11 годин тому
28-29 червня - відпуст до Буцнівської чудотворної ікони Божої Матері
Як повідомили на парафії Непорочного Зачаття Діви Марії с. Буцнів, з благословення Архиєпископа та Митрополита Тернопільсько-Зборівського преосвященнішого владики Теодора Мартинюка 28-29 червня в Буцневі відбудеться відпуст до Чудотворної ікони Божої Матері.
13 годин тому
ТЦК тепер дістануть навіть за кордоном
Хоча багато українських чоловіків від початку мобілізації переїхали за кордон, деякі продовжують стикатися з юридичними ускладненнями через військові повістки, видані в Україні. Незважаючи на фізичну відсутність, ці особи все одно можуть вважатися офіційно повідомленими ТЦК та СП. Про це попереджають експерти-юристи.
13 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.