Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Володимир ЛАНДЯК: «Працюємо на перемогу і віримо, що ситуація в країні зміниться на краще»

Село Поділля – благодатний куточок на Заліщанщині. Природа щедро обдарувала його мальовничими краєвидами, родючими землями і працьовитими людьми. Тут базується агропідприємство «Маяк», яким керує талановитий хлібороб, патріот свого рідного села Володимир Ландяк. Майже за рік, що минув із часу наших відвідин господарства, відбулися позитивні процеси, помітні неозброєним оком.

Володимир ЛАНДЯК: «Працюємо на перемогу і віримо, що ситуація в країні зміниться на краще»

Село Поділля – благодатний куточок на Заліщанщині. Природа щедро обдарувала його мальовничими краєвидами, родючими землями і працьовитими людьми. Тут базується агропідприємство «Маяк», яким керує талановитий хлібороб, патріот свого рідного села Володимир Ландяк. Майже за рік, що минув із часу наших відвідин господарства, відбулися позитивні процеси, помітні неозброєним оком.

1 рік тому Джерело:

Під час зустрічі з Володимиром Івановичем, поцікавилися, яким був для «Маяка» цей складний у всіх відношеннях рік?  


– Перші жнива пройшли добре, на врожаї зернових гріх би було нарікати, – каже  директор. – Як ви уже помітили, цього року добудовано елеватор, встановлено п’ять силосів місткістю по 5 тис. тонн зерна, для зберігання врожаю маємо ще тік у Кошилівцях і склади у Поділлі. Якби все зібране зберігати одночасно, місця звісно, би не вистачило. Але зерно поступово продаємо, наприклад, ріпак уже реалізували. Нині не відчуваємо проблем ні з продажем, ні зі зберіганням урожаю. Цінова політика прийнятна. Кукурудзу продаємо по 8800 грн за тонну. Врожайність качанистої також хороша: в середньому 12–13 тонн із гектара при вологості 19 відсотків. 


Нині з осінніх польових робіт залишилося обмолотити 100-гектарну площу кукурудзи і викопати 160 гектарів цукрових буряків. Через два дні після нашого перебування у «Маяку» збирання кукурудзи завершили, а з буряками ситуація залежить від цукрозаводу. Партнерські стосунки між господарством і цукроварами бажають кращого. Адже навесні, коли укладали договір, склали графіки вивезення  коренів із поля, яких тепер завод-монополіст не дотримується. 


– Цукор коштував 30 тис. грн за тонну, тепер він «впав» у ціні, – продовжує Володимир Іванович. – Виходить  крива синусоїда: ціна на цукор є, ми буряк посіяли, ціни відповідної немає, ми копаємо корені. Ще й цукрозовод графіків вивезення буряків не дотримується, а затрати «падають» на господарство. 


Сівбу озимини завершили. Пощастило з дощами, отож сходи зійшли дружні. Тепер триває оранка, поглиблення ґрунту, розкидання міндобрив. Техніки у «Маяку» вдосталь. Маючи ліцензію на вивезення продукції за кордон, можуть самостійно транспортувати її до місця призначення. Але не поспішають цього робити, оскільки ціни на зерно нині прийнятні в Україні. 


У господарстві свого часу розробили проєкт на утримання 16 тисяч голів свиней. – Ми від цього не відмовилися, – каже Володимир Ландяк. – Однак, через деякі проблеми екологічного характеру процес призупинили. Шукатимемо вихід із цієї ситуації. 


Попри господарку, в «Маяку» активно допомагають Збройним силам України. Днями відправили воїнам-захисникам придбаний бус, якщо потрібно, закуповують автомобілі, допомагають дизельним пальним, не залишають поза увагою жодне звернення від військових. 


На традиційне запитання, що у планах на найближчу перспективу, Володимир Іванович відповів, що вже наступного року агрономам треба складати технологічні карти, що і де сіяти, закуповувати насіння, міндобрива. Словом, всі служби господарства працюють і надіємося, що ситуація в країні зміниться на краще. 


Петро ГУДИМА 


На світлинах: директор ТОВ «Маяк» Володимир Ландяк; (зліва направо) обліковець тракторної бригади Володимир Томунь, комбайнери Іван Харишин, Іван Пащак, директор ТОВ «Маяк» Володимир Ландяк; цьогоріч у господарстві завершили спорудження власного елеватора; духовною окрасою адмінбудинку «Маяка» стала статуя Матері Божої, яку виготовили за кошти агропідприємства. 


Світлини Юрія ВІЙТИКА 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Офіційно: тарифи на розподіл газу для населення залишаються незмінними
В соціальних мережах активно поширюються недостовірні повідомлення про нібито зміну цін на доставку газу для українців. Тернопільська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України» наголошує: тарифи на розподіл газу для населення залишаються незмінними.
3 години тому
Раціон довгожителів: 6 продуктів, які обов’язково повинні бути в меню
Експерти з харчування, які досліджують тему довголіття, наголошують: ключ до здорового старіння – це не жорсткі обмеження, а регулярне вживання поживної, мінімально обробленої їжі.
6 годин тому
Світлана ПИЛИПИШИН: «Освіта під час війни - це інвестиція в майбутнє держави»
Особливості освітнього процесу у Відокремленому структурному підрозділі «Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» під час російсько-української війни практично однакові, як і в інших освітніх закладах, – це перехід на змішане та дистанційне навчання (за потреби), адаптація до безпекових вимог (укриття), гнучкість графіків освітнього процесу, використання онлайн-платформ, психологічна підтримка студентів і викладачів, і, головне, збереження якості освіти.
7 годин тому
Найкраща багата кутя на Святий вечір та Різдво
Ситна кутя - це давня страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість нашої землі, достаток і зв'язок із предками. У кожної сім'ї є своя кутя - рецепт може включати ягоди, цукати, фрукти. Але традиційний варіант – це пшенична каша, заправлена маком, родзинками і волоськими горіхами.
10 годин тому
Кутя: історія головного символу Святвечора
Серед клопітких приготувань до святкування Різдва Христового важливе місце посідає Святвечірня трапеза – невід’ємна різдвяна традиція, кожен елемент якої сповнений особливого символізму. Серед них і найважливіша страва українського Різдва – кутя.
11 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.