Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У Збараж повернулося… літо

Під мальовничим Збаражем на півгектарній ділянці підприємців Фоміних, незважаючи на примхи погоди, дозрівають ароматні помідори. Правда, йдеться не про ґрунт просто неба, а про добротну теплицю.

У Збараж повернулося… літо

Під мальовничим Збаражем на півгектарній ділянці підприємців Фоміних, незважаючи на примхи погоди, дозрівають ароматні помідори. Правда, йдеться не про ґрунт просто неба, а про добротну теплицю.

1 місяць тому Джерело:

Тепличний сектор, в якому через війну припинило роботу майже 35 відсотків господарств, через різні  причини вже котрий рік перебуває у кризі. Як прогнозують експерти, у перспективі залишаться виробники, які не тільки зможуть конкурувати з дешевим імпортом, а й робитимуть ставку на якість продукції. Якраз про таке виробництво підприємців Галини і Валентина Фоміних на орендованій землі у Збаразькій територіальній громаді, де вирощують якісну продукцію без надлишкового вмісту нітратів, йтиметься  далі. 


Галина і Валентин 1994 року закінчили Київський аграрний університет і спершу працювали у тепличному господарстві «Калинівка» Броварського району Київської області. На 36 гектарах закритого ґрунту під час вирощування овочів там уперше в Україні впроваджували найпередовіші   світові технології, наприклад, крапельний полив рослин. До честі керівника тепличного комбінату Володимира Чернишенка він не економив кошти на навчанні своїх працівників, регулярно у господарство запрошували голландських агрономів, які ознайомлювали колектив із новими технологіями у тепличному бізнесі, проводили із фахівцями навчання, тренінги. Тож п’ять років плідної праці стали для Фоміних школою набутих знань у теорії і практиці, бажанням започаткувати власну справу. 


Так склалися життєві обставини, що молода сім’я переїхала на проживання у рідні для Галини місця – на Збаражчину. Згодом організували підприємство на базі орендованої теплиці у Збаражі, впровадили у виробництво голландську технологію вирощування методом малооб’ємної технології, щоб отримувати якісну продукцію без надлишкового вмісту нітратів. У 2015 році сім’я Фоміних взяла в оренду  три гектари землі, виробила проєктні документи тепличного господарства на всю територію  і збудували перший модуль власної теплиці площею пів гектара. Обладнання голландського виробництва встановлювали працівники польської спеціалізованої фірми. 


– Насіння сортів огірків і помідорів, які тут вирощуємо, шукаємо постійно, – каже пані Галина. – Упевнившись у їх  добрих характеристиках, висіваємо у теплиці. Наприклад, уже другий рік надаємо перевагу сорту помідорів Ігідо. Чим більше продукції, тим краще. Якщо з квадратного метра отримуємо до 30 кілограмів помідорів, вважаємо урожай хорошим. 


Галина Фоміна за фахом агроном. Як учасниця бізнес–проєкту «В2В School» опанувала бухгалтерський облік і цифровізацію. Рецепти живлення рослин пані Галина складає самостійно, використовуючи рекомендації зарубіжних  агрономів. До речі, хоча помідори самозапилюються, додатково у теплиці «працює» своя «фабрика» самозапилення –  вулики із джмелями. Для джмелів збирати нектар із помідорового цвіту – звична справа, а от бджіл він відлякує… 


Нині вітчизняні тепличники перебувають у непростій ситуації: ціна газу «вбиває» їх бізнес. А  відсутність альтернативних джерел опалення робить виробництво не просто збитковим, а нереальним. Приватна підприємиця Галина Фоміна згадує час, коли складно було взяти кредит для придбання твердопаливного котла. Згодом стало працювати легше. Є роки, коли ситуація на виробництві складається сприятливо, а в інші часи – не дуже. 


У пані Галини на виробництві турбот вистачає, а ще вона очолює громадську організацію «Наша громадська справа». Спільно з однодумцями допомагають нашим воїнам-захисникам: продуктовими наборами, амуніцією, не залишають без уваги жодне звернення з боку військових. Особлива підтримка в цьому, за словами моєї співрозмовниці, від волонтерки Орисі Куницької і священника ПЦУ отця Михайла Найка. 


Шанси вистояти у тепличному бізнесі нині є не у всіх підприємців. Аби врятувати виробництво, треба виставляти законодавчі бар’єри, надавати підприємцям субсидії, дотації. Словом, потрібно враховувати досить коштовний «поріг» входу у цю галузь. Тому, крім сумлінної праці Галини і Валентина Фоміних, їм та іншим тепличникам потрібна серйозна державна підтримка. 


Петро ГУДИМА 


На світлинах: приватна підприємиця Галина Фоміна; (зліва направо)  бригадир Оксана Кіт, працівники Володимир Паралюк, Мар’яна Кіпибіда, Марія Войтків і Тетяна Шмігель. 


Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Американець сам дозволив анаконді проковтнути його
Американський натураліст Пол Розолі став учасником експерименту, знятого для документального фільму «З’їдений заживо» на каналі Discovery. Він дозволив зеленій анаконді спробувати його проковтнути. Дослідник хотів привернути увагу до проблеми знищення тропічних лісів Амазонки.
11 годин тому
Запорізьке «Гуляй-Поле» розвивається на Тернопіллі
Виробник майонезів «Гуляй-Поле» залучив $1 млн від USAID на релокацію. Якщо детальніше, то проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» уклав угоду з компанією DELTA FOOD на співінвестування у розмірі $1 млн. DELTA FOOD виробляє соуси, кетчупи та майонези під брендом «Гуляй-Поле».
16 годин тому
Як значно пришвидшити зарядку смартфона
Швидкість заряджання акумулятора суттєво впливає на комфорт використання телефону. А в критичних ситуаціях, коли потрібно терміново поповнити заряд пристрою, кожна хвилина стає вирішальною.
17 годин тому
о. Богдан НАСИПАНИЙ: «В американській Пармі українців єднає Церква»
Місто Парма в американському штаті Огайо є одним із найбільших центрів згромадження українців у США. Тут працюють три українські школи та дитячі садки. На головній вулиці міста, яка носить символічну назву «Українське село», розташовані магазини, де продають товари українського виробництва, активно діють українські спілки. У Пармі є п’ять українських храмів. Церкву Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ півстоліття тому заснував Блаженніший Йосип Сліпий. Настоятелем святині є о. Михайло Дроздовський, а сотрудником парафії – наш земляк із села Конюхи, що на Козівщині, о. Богдан Насипаний.
18 годин тому
Наш земляк – повний кавалер ордена «За мужність»
Військовослужбовець з Тернопільщини Віталій Сирляк отримав найвищу нагороду - орден «За мужність» І ступеня. Наш земляк став третім бійцем у своїй бригаді, хто має всі три ступені ордена «За мужність».
18 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.