Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У Збараж повернулося… літо

Під мальовничим Збаражем на півгектарній ділянці підприємців Фоміних, незважаючи на примхи погоди, дозрівають ароматні помідори. Правда, йдеться не про ґрунт просто неба, а про добротну теплицю.

У Збараж повернулося… літо

Під мальовничим Збаражем на півгектарній ділянці підприємців Фоміних, незважаючи на примхи погоди, дозрівають ароматні помідори. Правда, йдеться не про ґрунт просто неба, а про добротну теплицю.

1 рік тому Джерело:

Тепличний сектор, в якому через війну припинило роботу майже 35 відсотків господарств, через різні  причини вже котрий рік перебуває у кризі. Як прогнозують експерти, у перспективі залишаться виробники, які не тільки зможуть конкурувати з дешевим імпортом, а й робитимуть ставку на якість продукції. Якраз про таке виробництво підприємців Галини і Валентина Фоміних на орендованій землі у Збаразькій територіальній громаді, де вирощують якісну продукцію без надлишкового вмісту нітратів, йтиметься  далі. 


Галина і Валентин 1994 року закінчили Київський аграрний університет і спершу працювали у тепличному господарстві «Калинівка» Броварського району Київської області. На 36 гектарах закритого ґрунту під час вирощування овочів там уперше в Україні впроваджували найпередовіші   світові технології, наприклад, крапельний полив рослин. До честі керівника тепличного комбінату Володимира Чернишенка він не економив кошти на навчанні своїх працівників, регулярно у господарство запрошували голландських агрономів, які ознайомлювали колектив із новими технологіями у тепличному бізнесі, проводили із фахівцями навчання, тренінги. Тож п’ять років плідної праці стали для Фоміних школою набутих знань у теорії і практиці, бажанням започаткувати власну справу. 


Так склалися життєві обставини, що молода сім’я переїхала на проживання у рідні для Галини місця – на Збаражчину. Згодом організували підприємство на базі орендованої теплиці у Збаражі, впровадили у виробництво голландську технологію вирощування методом малооб’ємної технології, щоб отримувати якісну продукцію без надлишкового вмісту нітратів. У 2015 році сім’я Фоміних взяла в оренду  три гектари землі, виробила проєктні документи тепличного господарства на всю територію  і збудували перший модуль власної теплиці площею пів гектара. Обладнання голландського виробництва встановлювали працівники польської спеціалізованої фірми. 


– Насіння сортів огірків і помідорів, які тут вирощуємо, шукаємо постійно, – каже пані Галина. – Упевнившись у їх  добрих характеристиках, висіваємо у теплиці. Наприклад, уже другий рік надаємо перевагу сорту помідорів Ігідо. Чим більше продукції, тим краще. Якщо з квадратного метра отримуємо до 30 кілограмів помідорів, вважаємо урожай хорошим. 


Галина Фоміна за фахом агроном. Як учасниця бізнес–проєкту «В2В School» опанувала бухгалтерський облік і цифровізацію. Рецепти живлення рослин пані Галина складає самостійно, використовуючи рекомендації зарубіжних  агрономів. До речі, хоча помідори самозапилюються, додатково у теплиці «працює» своя «фабрика» самозапилення –  вулики із джмелями. Для джмелів збирати нектар із помідорового цвіту – звична справа, а от бджіл він відлякує… 


Нині вітчизняні тепличники перебувають у непростій ситуації: ціна газу «вбиває» їх бізнес. А  відсутність альтернативних джерел опалення робить виробництво не просто збитковим, а нереальним. Приватна підприємиця Галина Фоміна згадує час, коли складно було взяти кредит для придбання твердопаливного котла. Згодом стало працювати легше. Є роки, коли ситуація на виробництві складається сприятливо, а в інші часи – не дуже. 


У пані Галини на виробництві турбот вистачає, а ще вона очолює громадську організацію «Наша громадська справа». Спільно з однодумцями допомагають нашим воїнам-захисникам: продуктовими наборами, амуніцією, не залишають без уваги жодне звернення з боку військових. Особлива підтримка в цьому, за словами моєї співрозмовниці, від волонтерки Орисі Куницької і священника ПЦУ отця Михайла Найка. 


Шанси вистояти у тепличному бізнесі нині є не у всіх підприємців. Аби врятувати виробництво, треба виставляти законодавчі бар’єри, надавати підприємцям субсидії, дотації. Словом, потрібно враховувати досить коштовний «поріг» входу у цю галузь. Тому, крім сумлінної праці Галини і Валентина Фоміних, їм та іншим тепличникам потрібна серйозна державна підтримка. 


Петро ГУДИМА 


На світлинах: приватна підприємиця Галина Фоміна; (зліва направо)  бригадир Оксана Кіт, працівники Володимир Паралюк, Мар’яна Кіпибіда, Марія Войтків і Тетяна Шмігель. 


Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Не поспішайте вкривати пророслий часник: це може знищити врожай швидше, ніж мороз
Наближаються морози, а озимий часник уже показав зелене пір’я? Багато городників у паніці починають вкривати грядки всім підряд і це може стати фатальною помилкою! Що робити у такій ситуації? У цьому питанні докладно розібралися експерти.
52 хвилини тому
Як нас вбивали за «Слава Україні!»
Перший такий відомий випадок стався у березні 1919 року. В центрі Львова. На Цитаделі. Перед розстрілом, звичайні сільські юнаки із передмістя вигукнули: «Слава Україні!». Це були хлопці, яких обвинуватили в розвідувальних діях на користь української армії. Їхні прізвища – Фолис та Саламонович (за іншими даними другим був ремісник Єремійчук).
8 годин тому
Новий рік почнеться з надбавок: кому перерахують пенсію з січня
З січня 2026 року в Україні збільшиться мінімальна пенсія з 2 361 до 2 595 гривень, а максимальна з 23 610 до 25 950 гривень. Надбавки отримають ветерани, пенсіонери з особливими заслугами та ті, хто має понаднормовий стаж, у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму.
9 годин тому
Унікальний метод вирощування часнику на підвіконні
Часник можна вирощувати не лише на городі. Доволі успішно він росте й на підвіконні. Для цього потрібні лише пластикові пляшки.
9 годин тому
10 причин, чому взимку потрібно пити багато води
Взимку ми часто забуваємо про питний режим, адже спрага відчувається значно менше, ніж у спеку. Проте саме в холодний сезон організм особливо потребує води, щоб підтримувати імунітет, шкіру та енергію.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.