Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У Збараж повернулося… літо

Під мальовничим Збаражем на півгектарній ділянці підприємців Фоміних, незважаючи на примхи погоди, дозрівають ароматні помідори. Правда, йдеться не про ґрунт просто неба, а про добротну теплицю.

У Збараж повернулося… літо

Під мальовничим Збаражем на півгектарній ділянці підприємців Фоміних, незважаючи на примхи погоди, дозрівають ароматні помідори. Правда, йдеться не про ґрунт просто неба, а про добротну теплицю.

3 дні тому Джерело:

Тепличний сектор, в якому через війну припинило роботу майже 35 відсотків господарств, через різні  причини вже котрий рік перебуває у кризі. Як прогнозують експерти, у перспективі залишаться виробники, які не тільки зможуть конкурувати з дешевим імпортом, а й робитимуть ставку на якість продукції. Якраз про таке виробництво підприємців Галини і Валентина Фоміних на орендованій землі у Збаразькій територіальній громаді, де вирощують якісну продукцію без надлишкового вмісту нітратів, йтиметься  далі. 


Галина і Валентин 1994 року закінчили Київський аграрний університет і спершу працювали у тепличному господарстві «Калинівка» Броварського району Київської області. На 36 гектарах закритого ґрунту під час вирощування овочів там уперше в Україні впроваджували найпередовіші   світові технології, наприклад, крапельний полив рослин. До честі керівника тепличного комбінату Володимира Чернишенка він не економив кошти на навчанні своїх працівників, регулярно у господарство запрошували голландських агрономів, які ознайомлювали колектив із новими технологіями у тепличному бізнесі, проводили із фахівцями навчання, тренінги. Тож п’ять років плідної праці стали для Фоміних школою набутих знань у теорії і практиці, бажанням започаткувати власну справу. 


Так склалися життєві обставини, що молода сім’я переїхала на проживання у рідні для Галини місця – на Збаражчину. Згодом організували підприємство на базі орендованої теплиці у Збаражі, впровадили у виробництво голландську технологію вирощування методом малооб’ємної технології, щоб отримувати якісну продукцію без надлишкового вмісту нітратів. У 2015 році сім’я Фоміних взяла в оренду  три гектари землі, виробила проєктні документи тепличного господарства на всю територію  і збудували перший модуль власної теплиці площею пів гектара. Обладнання голландського виробництва встановлювали працівники польської спеціалізованої фірми. 


– Насіння сортів огірків і помідорів, які тут вирощуємо, шукаємо постійно, – каже пані Галина. – Упевнившись у їх  добрих характеристиках, висіваємо у теплиці. Наприклад, уже другий рік надаємо перевагу сорту помідорів Ігідо. Чим більше продукції, тим краще. Якщо з квадратного метра отримуємо до 30 кілограмів помідорів, вважаємо урожай хорошим. 


Галина Фоміна за фахом агроном. Як учасниця бізнес–проєкту «В2В School» опанувала бухгалтерський облік і цифровізацію. Рецепти живлення рослин пані Галина складає самостійно, використовуючи рекомендації зарубіжних  агрономів. До речі, хоча помідори самозапилюються, додатково у теплиці «працює» своя «фабрика» самозапилення –  вулики із джмелями. Для джмелів збирати нектар із помідорового цвіту – звична справа, а от бджіл він відлякує… 


Нині вітчизняні тепличники перебувають у непростій ситуації: ціна газу «вбиває» їх бізнес. А  відсутність альтернативних джерел опалення робить виробництво не просто збитковим, а нереальним. Приватна підприємиця Галина Фоміна згадує час, коли складно було взяти кредит для придбання твердопаливного котла. Згодом стало працювати легше. Є роки, коли ситуація на виробництві складається сприятливо, а в інші часи – не дуже. 


У пані Галини на виробництві турбот вистачає, а ще вона очолює громадську організацію «Наша громадська справа». Спільно з однодумцями допомагають нашим воїнам-захисникам: продуктовими наборами, амуніцією, не залишають без уваги жодне звернення з боку військових. Особлива підтримка в цьому, за словами моєї співрозмовниці, від волонтерки Орисі Куницької і священника ПЦУ отця Михайла Найка. 


Шанси вистояти у тепличному бізнесі нині є не у всіх підприємців. Аби врятувати виробництво, треба виставляти законодавчі бар’єри, надавати підприємцям субсидії, дотації. Словом, потрібно враховувати досить коштовний «поріг» входу у цю галузь. Тому, крім сумлінної праці Галини і Валентина Фоміних, їм та іншим тепличникам потрібна серйозна державна підтримка. 


Петро ГУДИМА 


На світлинах: приватна підприємиця Галина Фоміна; (зліва направо)  бригадир Оксана Кіт, працівники Володимир Паралюк, Мар’яна Кіпибіда, Марія Войтків і Тетяна Шмігель. 


Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Микола ПИЛИПІВ: «Для сільського господарства ідеальних років не буває»
У ПАП «Аркадія», що на Гусятинщині, цукровими буряками займаються уже двадцять років, а однією із складових їх високої врожайності вважають дотримання повною мірою інтенсивних технологій вирощування.
30 хвилин тому
Аби стерти «білі плями» з історії Борщівського краю
17 жовтня об 11.00 год. у Борщівському обласному краєзнавчому музеї презентуватимуть книгу Ігоря Скочиляса «Історія Борщівського краю». Видання є підсумком багаторічної праці науковця над історією Борщівщини ХV-XX ст., вияв його любові до своєї малої батьківщини та непереборного бажання стерти так звані «білі плями» з історії Борщівського краю.
52 хвилини тому
Про що просять тернополян на початку опалювального сезону
Від сьогодні, 16 жовтня, у Тернополі розпочинається опалювальний сезон. Рішення прийняв виконавчий комітет міськради у зв'язку зі зниженням середньодобової температури повітря. Про це повідомляє пресслужба Тернопільської міської ради.
1 година тому
Міністр назвав одну із найбільших проблем агробізнесу
Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль заявив, що однією із найбільших проблем агробізнесу України є недостатній обсяг капітальних інвестицій. Про це повідомляє пресслужба Мінагро.
2 години тому
На Лановеччині під колеса автомобіля потрапив лось
Як повідомили в поліції Тернопільської області, дорожньо-транспортна пригода трапилася 15 жовтня близько 11.10 год. на трасі Ланівці-Теофіполь. На спецлінію поліції зателефонував водій автомобіля Volvo і повідомив, що збив лося.
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.