Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Квашена капуста: кому можна вживати, а кому заборонено

Квашену капусту можна назвати суперфудом, бо вона дуже доступна і має багато корисних властивостей. Споживаючи квашену капусту потрібно знати міру, а в дитячий раціон її варто вводити з обережністю. Про це розповіла лікар-дієтолог, терапевт Олена Єгорова.

Квашена капуста: кому можна вживати, а кому заборонено

Квашену капусту можна назвати суперфудом, бо вона дуже доступна і має багато корисних властивостей. Споживаючи квашену капусту потрібно знати міру, а в дитячий раціон її варто вводити з обережністю. Про це розповіла лікар-дієтолог, терапевт Олена Єгорова.

1 рік тому Джерело:

Експерт порадила кореспонденту УНІАН квасити капусту вдома або ж, якщо купувати, то уважно читати склад, - там, окрім солі та власне самої капусти, більше нічого не має бути. 


«У квашену капусту часто додають оцтову кислоту або пастеризують сам продукт. Оцет прискорює дозрівання продукту, але зменшує його корисність наполовину. Так само і через пастеризацію в квашеній капусті зменшується кількість корисних речовин», - зазначила співбесідниця. 


Квашена капуста: користь для жінок та чоловіків 


Медик зазначила, що квашена капуста містить лише 23 ккал на 100 грамів, і завдяки цьому вона майже не сприяє набору ваги. У ній є багато різних мінеральних речовин, у тому числі калій, кальцій, залізо, марганець, вітаміни групи В, вітаміни А та К і дуже багато вітаміну С. 


Також у капусті є багато пребіотиків - це речовини для розвитку корисної мікрофлори, «їжа» для корисних бактерій, пробіотиків - лакто- і біфідобактерій (здатні стимулювати активність захисної мікрофлори кишківника, - Ред.). 


У квашеній капусті міститься молочна кислота і трохи оцтової. Кислоти утворюються шляхом ферментації сирої капусти, бактерії змінюють властивості сирої капусти, вона стає квашеною, і тоді властивості овочу змінюються - він стає за певними показниками корисніший, аніж сирий. 
«Вітаміни групи В, вітамін К, мінеральні речовини, бактерії - все це необхідно для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту та імунної системи», - підкреслила Єгорова. 


За її словами, якщо у людини знижена секреторна активність щодо вироблення шлункового соку, то корисні речовини, які є в капусті, можуть допомогти роботі шлунку. У тому разі, якщо є надто висока секреторна активність, варто обмежити споживання цього продукту. Слід спиратися на своє самопочуття - це найголовніший критерій для дорослих під час формування раціону. 


Вживання квашеної капусти дуже корисне для кишківника, оскільки посилюється перистальтика (так називають скорочення стінок порожнистих трубчастих органів, яке відбувається хвилеподібно, - Ред.), тобто людина не буде мати закрепів. 


Квашена капуста містить велику кількість клітковини, частина якої не перетравлюється. Дієтолог додала, що клітковина з капусти дуже корисна, вона здатна, як віник, вимітати все зайве з нашого кишківника: «Кишківник - це частина нашої імунної системи. Там живуть корисні бактерії, які виробляють низку компонентів не лише для допомоги травленню, а й для імунної системи. Американська асоціація дієтологів і британський Інститут раку радять вживати квашену капусту для запобігання онкології кишківника». 


Капуста допомагає перетравлювати вуглеводи, особливо цукор, який може бути природним чи додаваним. Завдяки такій властивості цей продукт допомагає підшлунковій залозі і запобігає розвитку діабету другого типу. 


Молочнокислі бактерії сприяють роботі печінки, допомагають їй боротися з токсинами. Крім того, компоненти, які є у квашеній капусті, сприяють тому, щоб в організмі не відкладалися ліпопротеїди низької та дуже низької щільності, які можуть циркулювати у крові та при порушенні цілісності судин призводять до утворення атеросклеротичних бляшок. 


Квашена капуста може захищати наші судини й допомагати печінці зв’язувати ці ліпопротеїди. Якщо люди їдять продукти, в яких є «погані» жири, то саме компоненти квашеної капусти можуть сприяти їхньому виведенню з організму. 


Вітаміни групи В, які є у цьому продукті, необхідні для здоров’я шкіри, волосся і нормального функціонування нервової системи, - допомагають формуванню мієлінових оболонок аксонів нервових клітин (аксон - відросток нервової клітини, який проводить нервові імпульси до органів, - Ред.). 


Квашена капуста - протипоказання 


Хронічним гіпертонікам не варто споживати понад 100 грамів квашеної капусти на день. Їсти капусту варто вдень, бо в ній є сіль, яка затримує рідину в організмі, і якщо споживати її у вечірній час, зранку може бути набряклість. 


При загостреннях гастритів, виразковій хворобі шлунку, гострому панкреатиті, постійній печії, синдромі подразненого кишківника за наявності больових відчуттів варто відмовитися від споживання цього продукту. При рефлюкс-езофагіті слід обмежити кількість квашеної капусти в раціоні. 


Якщо у людини після споживання продукту виникає метеоризм, або є відчуття роздування в кишківнику, то теж бажано квашену капусту перестати споживати чи зменшити її кількість у раціоні. 


Як часто можна їсти квашену капусту 


На день можна споживати 100-200 грамів цього продукту. Її варто їсти тричі на тиждень. Під час споживання квашеної капусти доросла людина має сама відчувати, чи підходить їй цей продукт, і робити висновки щодо подальшого включення її в раціон. 


Квашену капусту можна споживати як гарнір з м’ясом, рибою та овочами. Не бажано їсти її з овочами, які насичені крохмалем (крохмалистими вважають, у тому числі картоплю й кукурудзу). 


Запивати їжу, зокрема, і квашену капусту - не можна. Найкраще за 15-20 хвилин до їжі пити чисту негазовану воду. Вода трохи змиє соки та ферменти, заповнить трішки шлунок, і після цього людина зможе з’їсти менше. Мінімум 40 хвилин після їжі пити небажано. Є виняток - можна випити трохи кави еспресо. 


У капусті майже немає калорій і, якщо її їсти з білковими продуктами, то це сприятиме підтриманню фізичної форми. Таким поєднанням продуктів можна обідати і вечеряти. 


Дієтолог також пояснила, чи можна їсти квашену капусту на ніч: «Важливий нюанс - вечеря має бути до 19 години, інакше - вранці можна прокинутися з набряками на обличчі». 


Капусту також можна їсти з овочами, наприклад, тушкувати з буряком, морквою, з кабачками. Крім того, квашену капусту додають у вінегрет. У цьому салаті вона може бути як замість солоних огірків, так і разом з ними. 


Чи можна давати квашену капусту дітям 


Квашена капуста однаково корисна як для дорослих, так і для дітей. І протипоказання майже такі ж самі. Лікар-педіатр Леонід Дубей розповів, кому не можна їсти квашену капусту, яка користь продукту для дитячого організму, а також, як краще його вводити у раціон дітей: «Є кілька важливих моментів, які слід враховувати, під час введення цього продукту в раціон. Починати давати цей продукт дітям краще після 2-3 років у малих дозах, спостерігаючи за реакцією організму». 


Якщо є будь-які хронічні захворювання чи підозри на алергію, перед введенням цього продукту в раціон варто проконсультуватися з педіатром. Не слід давати квашену капусту дитині щодня, краще обмежитися невеликими порціями кілька разів на тиждень. 


Леонід Дубей назвав кілька груп дітей, яким не рекомендують давати цей продукт:  


- Дітям до 2-3 років. Шлунково-кишкова система маленьких дітей ще недостатньо розвинена, щоб засвоювати ферментовані продукти, такі як квашена капуста. Вона може викликати здуття, газоутворення або навіть діарею через високу кислотність і вміст пробіотиків. Крім того, велика кількість солі може бути шкідливою для нирок дитини. 


- При гастриті дітям з цим захворюванням чи підвищеною кислотністю шлунку не слід споживати цей продукт. Через високу кислотність квашена капуста може подразнювати слизову оболонку шлунку і посилювати симптоми гастриту, печії або кислотного рефлюксу.

 
- Дітям з харчовою алергією або непереносимістю. Деякі діти можуть мати алергічні реакції чи індивідуальну непереносимість до ферментованих продуктів, що може проявлятися висипами, болем у животі чи іншими симптомами. 


- Дітям з захворюваннями нирок. Великий вміст солі в квашеній капусті може створити додаткове навантаження на нирки, тому дітям з нирковими захворюваннями краще уникати цього продукту чи вживати його в дуже обмеженій кількості. 


- Дітям з синдромом подразненого кишківника. Діти з таким синдромом можуть мати підвищену чутливість до продуктів, що викликають здуття або дискомфорт у животі. Квашена капуста через вміст пробіотиків і кислот може підсилювати ці симптоми. 


- Квашену капусту не слід давати і дітям, які мають проблеми з артеріальним тиском. Якщо у дитини є проблеми з тиском або захворювання серцево-судинної системи, високий вміст солі у квашеній капусті може погіршити стан здоров'я. 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Малі фермери з Тернопільщини зможуть скористатися грантовою програмою для ягідництва
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) запустить гранти для малих фермерів, які займаються ягідництвом у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій та Дніпропетровській областях.
9 хвилин тому
Ще 6 нових спеціалізованих шкільних автобусів передали громадам нашого краю
На Тернопільщині триває масштабна модернізація шкільного автопарку. Сьогодні заступник начальника Тернопільської ОВА Павло Журба передав ключі та сертифікати на 6 шкільних автобусів для Борщівської, Великоберезовицької, Великодедеркальської, Золотниківської, Залозецької та Копичинецької територіальних громад.
33 хвилини тому
На Тернопільщині відкрили Центр захисту прав людини.
У відкритті Центру разом з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем, Представницею УВКБ ООН в Україні Бернадетт Кастель-Голлінгсворт взяв участь і начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Негода та голова обласної ради Богдан Бутковський.
56 хвилин тому
Інформація про «четверту платіжку за газ» не відповідає дійсності
У ЗМІ з’являються повідомлення про нібито «четверту платіжку за газ» для власників котлів і плит.
3 години тому
Шаги замість копійок: що зміниться після ухвалення закону
Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №14093, який передбачає перейменування копійок на шаги. Це рішення має історичне та символічне значення, спрямоване на відмову від радянської спадщини та повернення до власних традицій.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Життя громад
Життя громад
Міжнародний вектор Заводської громади: перемога у конкурсі Cities4Cities відкриває шлях до європейських партнерств
Сучасне самоврядування вимагає від громад не лише ефективного господарювання, а й здатності мислити глобально, виходити за межі локальних кордонів і залучати зовнішні ресурси. Саме такий стратегічний крок зробила Заводська громада, здобувши переконливу перемогу в жорсткому конкурентному відборі програми Cities4Cities Mentorship. Серед дев’яноста восьми заявок з усієї України експертна комісія обрала лише десять громад-переможців, які довели свою готовність до системних змін та інституційного зростання. Входження Заводської громади до цього престижного переліку у межах Програми Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» стало не просто успіхом, а чітким сигналом про перехід на новий рівень управлінської культури.
6 годин тому
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.