Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Кучерява екзотика: на Тернопільщині жінка вирощує рідкісну капусту Кейл

Білокачанна, кольрабі, пекінська, фіолетова… Усі ці види капусти ростуть практично на кожній присадибній ділянці. А от капуста Кейл на відміну від своїх родичів викликає здивування навіть у найдосвідченіших городників. На ринках і в магазинах знайти її також непросто. Втім все-таки можливо, якщо приїхати у Велику Березовицю, що поблизу Тернополя. Місцева мешканка Тетяна Лещишин вже шість років успішно вирощує цю кучеряву екзотику на своєму городі.

Кучерява екзотика: на Тернопільщині жінка вирощує рідкісну капусту Кейл

Білокачанна, кольрабі, пекінська, фіолетова… Усі ці види капусти ростуть практично на кожній присадибній ділянці. А от капуста Кейл на відміну від своїх родичів викликає здивування навіть у найдосвідченіших городників. На ринках і в магазинах знайти її також непросто. Втім все-таки можливо, якщо приїхати у Велику Березовицю, що поблизу Тернополя. Місцева мешканка Тетяна Лещишин вже шість років успішно вирощує цю кучеряву екзотику на своєму городі.

2 роки тому Джерело:

Із Кейл капустою жінка познайомилася у Німеччині. Там цей овоч дуже популярний. Місцеві господині засолюють Кейл подібно до того, як ми це робимо з білокачанною капустою. І споживають її, як у нас  квашену – в холодну пору. Листя капусти тушкують на олії і подають разом із картоплею та ковбасою. 

 

– Тушкована Кейл сподобалася мені з першої ложки, а після того, як побачила цю красу на городі, то взагалі закохалася у неї, – каже пані Тетяна. – Одразу ж купила собі насіння і стала вирощувати Кейл у Великій Березовиці. Зовні Кейл зовсім не нагадує капусту, а швидше салат із довгим кучерявим листям зеленого та червоного забарвлення. Схоже воно на ажурне мереживо. Листя містить величезну кількість вітамінів, через це Кейл вважають суперфудом. Її можна вживати у сирому, вареному і тушкованому вигляді. Удома ми готуємо з листя салат: додаємо до нього огірки, помідори, пармезан і заправляємо олією. Із Кейлу виходять дуже смачні смузі та соус. Кучеряве листя – це також і оригінальна прикраса для страв. Смакують моїм рідним і чіпси з Кейлу. Капустяне листя ми постачаємо і в заклади харчування Тернополя. 

 

Тетяна Лещишин упевнена, що цією капустою неодмінно зацікавляться більше українських городників. Адже вирощувати її так само просто, як і білоголову. 

 

– Ранньою весною у парниках висіваю насіння, потім дорослі рослини переселяю у ґрунт просто неба. Двічі за сезон їх просапую і прополюю, – ділиться досвідом жінка. – Кейл – рослина вологолюбна, тому вимагає ретельного поливу. Іноді капусту можуть вражати попелиця, капустяна муха та слимаки. Щоб їх позбутися, застосовую засоби, які пропонують у спеціалізованих магазинах. Підживлюю рослини лише органічними добривами. 

 

Дозріває Кейл наприкінці червня – на початку липня. Її висота сягає 80–100 сантиметрів. Урожай господиня збирає до середини грудня. На місці зрізаного листя формується нове. Кейл – культура холодостійка, вона витримує мінус п’ятнадцять градусів морозу. 

 

– Зірване листя капусти можна зберігати у холодильнику до семи днів. За бажанням його можна заморозити, – каже Тетяна Лещишин. – Навіть у такому вигляді воно зберігає свої корисні властивості. Це ще раз підказує, що капусту Кейл варто вирощувати. Я впевнена, що вона неодмінно підкорить серця і шлунки українців. 

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Яку капусту і чому не рекомендують вирощувати агрономи
Капусту можна висаджувати не лише навесні, а й восени, і насправді посів цієї культури під зиму стає з кожним роком популярнішим. Часто господині потім використовують качани для квашення, адже такий продукт є корисним і багатим на велику кількість вітамінів. Однак як виявляється, далеко не всі сорти овочу підходять для приготування такої заготовки.
54 хвилини тому
Фермер виготовляє понад 30 авторських сирів з козячого молока
Фермер з Волині Ігор Савчук вже 8 займається розведенням кіз. Розпочинав з поголів'я у 50 кіз, нині в господарстві - 130 голів рогатих різних порід. Є у стаді зааненська, нубійська, чеська породи та ламанча. Господарює Ігор Савчук разом з дружиною, лише на заготівлю кормів наймають працівників.
1 година тому
Ніби серце Вкраїни – дзвінке й стоголосе…
У серці осені, коли листя вкриває землю золотим килимом, а повітря сповнене прозорої свіжості, в Україні настає особливий день – свято, що відлунює струнами душі й переплітається з багатовіковою історією народу. Це День бандури, який щороку відзначають треьої суботи жовтня.
2 години тому
Двоколісна небезпека: тернопільські лікарі б'ють на сполох
У сучасному світі електросамокати, мотоцикли та скутери стали символом свободи, швидкості та незалежності для багатьох підлітків. Ці транспортні засоби дарують захопливе відчуття польоту, можливість швидко дістатися до друзів або просто насолодитися вітерцем у волоссі.
2 години тому
Сільська господинька із Миролюбівки
Маленькій господині Інні Заставній із села Миролюбівка Великоберезовицької громади лише вісім місяців, а дівчинка вже добре знає, як виглядає город.
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.