Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Риболовля вимагає терпіння і допитливості

Олександр Моховик нині уже на пенсії, однак у чоловіка є захоплення, яке супроводжує його упродовж всього життя. Навіть більше, коли він про нього розповідає – аж світиться юнацьким запалом та ентузіазмом. Певна річ, йдеться про риболовлю.

Риболовля вимагає терпіння і допитливості

Олександр Моховик нині уже на пенсії, однак у чоловіка є захоплення, яке супроводжує його упродовж всього життя. Навіть більше, коли він про нього розповідає – аж світиться юнацьким запалом та ентузіазмом. Певна річ, йдеться про риболовлю.

1 рік тому Джерело:

«Цьому захопленню передусім завдячую татові, він був затятим рибалкою. Виріс я у Збаражі, де спершу був один став, згодом, коли будували Збаразький цукровий завод, для технологічних потреб збудували ще один. Коли заповнили греблю водою з річки Гнізна, утворилася надзвичайно гарна водойма. Першими роками там добре було ловити карпів, карасів, дещо рідше окунів», – розпочав розмову пан Олександр. 


Він каже, що таких хитромудрих снастей як тепер, тоді не було, тож тато пішов до лісу і з деревини змайстрував двоколінне вудилище (кожне із колін мало по 2 м) й знявши кору, обробив його гарячою олією. Воно було міцне, але водночас дуже легеньке, добре гнулося. З дроту примотав мотовильця, жилку знайома жінка спеціально привезла зі Чехословаччини, тато на знак подяки наловив їй карасів. 


«Дослухаючись до татових порад, я дивував, а може, й нервував місцевих досвідчених рибалок. Бувало, виймаю рибину одну за одною, а в них – тиша. Все тому, що потрібно бути спостережливим, терплячим, відчувати, а ні, то запитувати, на що на цьому етапі може клювати риба. Так мене завше вчив тато», – продовжив розповідь пан Олександр. 


Чоловік полюбляє й зимові риболовлі. Правда, якщо говорити про Збараж, там холодної пори не надто клювала риба. Хоча були й винятки. Пригадує,  колись тато зловив на цьому ж ставку щуку вагою 16 кілограмів, яку здав у ресторан. А ще якось карпа вагою 15 кілограм,  лише голова важила чотири. 


Риболовля для пана Олександра – не просто хобі, чоловік каже, що це своєрідна залежність, пристрасть. Навіть, купуючи дачу в селі Івачів, мріяв щодня сидіти на березі водойми. Начитавшись літератури, самотужки змайстрував собі човен, щоб легко йшов по хвилі, був тихим і міцним. Через водорості на ньому було проходити легше, ніж на заводському.  


Правда, пан Олександр зізнається, що його мрії дещо не збіглися з реальністю. Щодня на риболовлю ходити не вдається, робота в саду витіснила це захоплення. Однак раз на тиждень чоловік  разом із друзями-однодумцями вирушає на риболовлю. Місця обирають різноманітні, зазвичай водойми, де утворені громадські спілки, там люди зариблюють ставки, стежать за тим, щоб ніхто не застосовував браконьєрських методів вилову риби. 


Також  пенсіонер  поділився порадами для рибалок-початківців. Найперше запитали чи клює риба, коли стовпчики термометрів сягають 30 градусів тепла, а то й вище. 


«У спеку найкраще допомагати дружині, працювати в саду, заробляти бали на майбутнє, – сміється і продовжує. – Якщо без жартів, спекотними днями риба практично не клює, вона теж відчуває спеку. Краще такими днями йти на нічну риболовлю. Щодо насадок – важко вгадати. Як жартують досвідчені рибалки: сьогодні карасю до вподоби «перловка», завтра – черв’ячок, а післязавтра – пиво».  
Пан Олександр каже, якщо приїжджаєте на незнайомий став, цікавтеся у місцевих рибалок на що вони ловлять, де може бути риба. Дуже важливо знати водойму, перепади глибин у ній. Наприклад, взимку лунки розташовані приблизно на метр-півтора одна від одної, то можна побачити, що в одній ловиться, а в іншій – ні. Все тому, що в одній із них є якась ямка, камінь чи шматок деревини і рибі там комфортніше перебувати. А ще чоловік каже, що добре риба клює після зливи чи дощу. 


Пан Олександр свого часу любив «ходити» на судака, там є своя специфіка вилову цієї риби. Наприклад, вона починає клювати із заходом сонця і завершує – під час сходу. Вчитися, цікавитися, бути терплячим, а основне – отримувати задоволення від процесу, ось головні секрети риболовлі.  
Зоряна ДЕРКАЧ 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Врожай зернових та зернобобових перевищив 40 млн т
Станом на 31 жовтня в Україні вже зібрано 40,2 млн т зернових культур на площі 8,7 млн га (76% до плану). Цукрових буряків накопано вже 6,79 млн т на площі 130 тис. га, що складає 66% засіяних площ. Середня врожайність солодких коренів наразі становить 52,2 т/га.
1 година тому
Українське молочарство під загрозою через дешевий імпорт і падіння закупівельних цін
Український молочний сектор опинився під загрозою. Як повідомила Асоціація виробників молока (АВМ), окремі переробні підприємства заявили про намір знизити закупівельні ціни на молоко-сировину з 1 листопада з 17,2 до 16,5 грн/кг, а в окремих випадках - до 15,8 грн/кг (без ПДВ). В АВМ назвали такі дії «руйнівними для галузі», які можуть поставити під загрозу майбутнє українського молочного скотарства.
2 години тому
Погода в листопаді: дебютує теплом, але готуймося до холоду і снігу
На початку листопада по всій Україні очікується тепла та сонячна погода. Справді, листопад дебютує несподіваним теплом. Невеликі дощі ймовірні лише на сході України. Про це повідомила синоптикиня Наталія Діденко.
2 години тому
Як забезпечити ефективне використання земельних ресурсів громад
В області було проведено моніторинг стану використання земель у всіх 55 територіальних громадах - із деталізацією по кожному населеному пункту, кожній категорії землекористування. Роботи проводив державний профільний інститут відповідно до Меморандуму, укладеного з Тернопільською ОВА.
2 години тому
«Фойє відкритості» - частина культурного пульсу Збаража
У Збаражі реалізовується важливий культурно-соціальний проєкт «Відкритий простір: креатив для всіх», що дав «друге дихання» давно знаному, але недовикористаному простору. Фойє першого поверху Збаразького Будинку культури, яке колись було лише прохідною зоною, перетворилося на сучасний безбар’єрний креативний простір.
3 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.