Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Які продукти потрібно виключити з раціону, а які варто споживати після 40-50 років

З віком організм зазнає низки змін, які вимагають коригування раціону харчування для підтримки здоров'я та життєвого тонусу. Після 40-50 років особливу увагу варто приділяти поживним речовинам, які допоможуть підтримувати здоров'я кісток, серцево-судинної системи, метаболізму та загального стану організму.

Які продукти потрібно виключити з раціону, а які варто споживати після 40-50 років

З віком організм зазнає низки змін, які вимагають коригування раціону харчування для підтримки здоров'я та життєвого тонусу. Після 40-50 років особливу увагу варто приділяти поживним речовинам, які допоможуть підтримувати здоров'я кісток, серцево-судинної системи, метаболізму та загального стану організму.

3 місяці тому Джерело:

Новини.LIVE зібрали список продуктів, які рекомендується включати до раціону харчування у цьому віці і які слід категорично прибрати. 


Які продукти варто споживати після 40-50 років 


Білкові продукти 
Білок необхідний для підтримки м'язової маси, яка зменшується з віком. 
Нежирне м'ясо. Курятина, індичка, яловичина та свинина містять важливі амінокислоти. 
Риба та морепродукти. Містять омега-3 жирні кислоти, які корисні для серця та мозку. Лосось, скумбрія, тунець, сардини та форель — відмінні варіанти. 
Яйця. Джерело білка та холіну, важливого для мозку. 
Молочні продукти. Молоко, йогурт, сир та сири містять білок та кальцій, необхідний для кісток. 
Бобові. Квасоля, сочевиця, нут та горох — відмінні джерела рослинного білка та клітковини. 


Молочні продукти й альтернативи 
Кальцій та вітамін D життєво важливі для здоров'я кісток, особливо для запобігання остеопорозу. 
Збагачені молочні продукти. Молоко, йогурт та сири з додаванням вітаміну D. 
Альтернативи на рослинній основі. Соєве, мигдальне або вівсяне молоко, збагачені кальцієм та вітаміном D. 


Овочі та фрукти 
Овочі та фрукти багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які підтримують загальне здоров'я та допомагають у боротьбі із запаленнями. 
Зелень. Шпинат, капуста, броколі та мангольд багаті вітамінами К, С та фолатами. 
Ягоди. Чорниця, полуниця, малина та ожина містять антиоксиданти та вітамін C. 
Цитрусові. Апельсини, грейпфрути, лимони та лайми багаті на вітамін C. 
Оранжеві та червоні овочі. Морква, солодкий перець та помідори містять бета-каротин та лікопін. 


Цільнозернові продукти 
Цільнозернові продукти багаті на клітковину, яка важлива для травлення та контролю рівня цукру в крові. 
Вівсянка. Відмінне джерело розчинної клітковини. 
Коричневий рис. Поживніший, ніж білий рис. 
Цільнозерновий хліб та макарони. Більше клітковини та вітамінів групи B. 
Кіноа та булгур. Корисні альтернативи традиційним злакам. 


Корисні жири 
Здорові жири підтримують роботу серця та мозку, а також допомагають у засвоєнні жиророзчинних вітамінів. 
Горіхи та насіння. Мигдаль, волоські горіхи, лляне насіння та чиа багаті омега-3 жирними кислотами та вітаміном E. 
Авокадо. Містить мононенасичені жири, які корисні для серця. 
Оливкова олія. Ідеальна для приготування їжі та заправки салатів завдяки її антиоксидантним властивостям. 


Питний режим 
Гідратація важлива підтримки енергії та правильної роботи органів. 
Вода. Основне джерело гідратації. Прагніть пити щонайменше 8 склянок води щодня. 
Трав'яний чай. Ромашка, м'ята та зелений чай можуть бути корисними та приємними напоями без кофеїну. 


Продукти, багаті на антиоксиданти 
Антиоксиданти допомагають боротися з окислювальним стресом та запаленням, що важливо для старіючого організму. 
Темний шоколад. У помірних кількостях, багатий на флавоноїди. 
Зелений чай. Містить катехіни, які допомагають підтримувати здоров'я серця та обмін речовин. 


Пробіотики та пребіотики 
Пробіотики підтримують здоров'я кишечника, що важливо для імунітету та загального стану організму. 
Ферментовані продукти. Кефір, йогурт з живими культурами, квашена капуста та кімчі. 
Пребіотики. Продукти, багаті на клітковину, такі як часник, цибуля, спаржа і банани, підтримують зростання корисних бактерій в кишечнику. 


Помірність у вживанні солі та цукру 
Зменште споживання солі, щоб підтримувати нормальний артеріальний тиск. 
Обмежте споживання доданого цукру, щоб уникнути проблем із вагою та контролем рівня цукру в крові. 


Висновок 
Збалансоване харчування після 40-50 років вимагає уваги до вибору продуктів, які підтримують здоров'я кісток, серця, мозку та загального стану організму. Включаючи перелічені вище продукти у свій раціон, ви зможете зберегти активність і хороше самопочуття на довгі роки. Сфокусуйтеся на споживанні свіжих овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, нежирного білка та корисних жирів, щоб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами. 

Які продукти потрібно категорично виключити із раціону після 40-50 років 


Після 40-50 років наш організм починає вимагати ретельнішого підходу до харчування. Деякі продукти, які раніше можна було споживати без особливих наслідків, можуть негативно впливати на здоров'я. 


Трансжири 
Трансжири значно підвищують рівень поганого холестерину (LDL) та знижують рівень хорошого холестерину (HDL), що збільшує ризик серцево-судинних захворювань. 
Маргарин та гідрогенізовані олії. Ці продукти часто містять трансжири, які використовуються для збільшення терміну придатності та покращення текстури. 
Фастфуд. Смажені продукти, такі як картопля фрі, пончики та пиріжки, часто готуються на олії з високим вмістом трансжирів. 
Запакована випічка. Печиво, крекери, кекси та готові пироги часто містять гідрогенізовані олії. 


Надлишкова кількість цукру 
Надмірне споживання цукру пов'язане з ожирінням, діабетом 2 типу, серцево-судинними захворюваннями та запальними процесами. 
Солодкі напої. Газовані напої, енергетичні напої, солодкий чай та кава з додаванням цукру. 
Кондитерські вироби. Торти, тістечка, цукерки та солодкі булочки. 
Продукти із доданим цукром. Йогурти, мюслі, соуси та кетчупи часто містять багато прихованого цукру. 


Насичені жири 
Надлишок насичених жирів може призвести до підвищення рівня холестерину та збільшення ризику серцево-судинних захворювань. 
Жирне м'ясо. Свинячі ребра, бекон, ковбаси та інші м'ясні продукти з високим вмістом жиру. 
Молочні продукти з високим вмістом жиру. Вершкове масло, жирні сири, вершки та незбиране молоко. 
Жирні соуси та заправки: Майонез та соуси на основі вершків. 


Ультраоброблені продукти 
Ультраоброблені продукти часто містять додані цукру, солі, жири та штучні добавки, які можуть негативно впливати на здоров'я. 
Фастфуд та готові страви. Локшина швидкого приготування, піца, бургери та інші готові продукти. 
Закуски. Чіпси, солоні горіхи, попкорн з маслом та крекери. 
Сніданки та снеки. Солодкі пластівці, батончики мюслі та енергетичні батончики. 


Алкоголь 
Надмірне споживання алкоголю може призводити до проблем із печінкою, підвищеного кров'яного тиску та збільшення ризику розвитку різних захворювань. 
Міцні спиртні напої. Горілка, віскі, ром, текіла та інші міцні напої. 
Солодкі алкогольні напої. Коктейлі, лікери та солодкі вина. 


Сіль 
Надмірне споживання солі пов'язане з підвищеним кров'яним тиском, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань та інсульту. 
Солоні закуски. Чіпси, солоні горіхи та крекери. 


Консервовані продукти  
Консервовані супи, овочі та готові страви. 
Фастфуд. Бургери, хот-доги та інші страви швидкого приготування, які часто містять багато солі. 


Штучні підсолоджувачі та добавки 
Деякі штучні підсолоджувачі та добавки можуть негативно впливати на метаболізм та загальний стан здоров'я. 
Штучні підсолоджувачі. Аспартам, сахарин та сукралоза можуть призводити до порушень обміну речовин. 
Консерванти та барвники. Нітрати, нітрити та штучні барвники можуть бути пов'язані з різними захворюваннями. 


Рафіновані вуглеводи 
Рафіновані вуглеводи швидко підвищують рівень цукру в крові та можуть сприяти розвитку діабету та серцево-судинних захворювань. 
Білий хліб і випічка з білого борошна. Хліб, булочки, пончики та інша випічка. 
Білий рис і паста. Рафіновані зерна, які позбавлені клітковини та поживних речовин. 
Солодкі сніданки. Пластівці та мюслі з високим вмістом цукру. 


Уникаючи перелічених вище продуктів, ви зможете знизити ризик розвитку вікових захворювань, підтримувати нормальну вагу, покращити роботу серцево-судинної системи та загальний стан здоров'я.  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Як вивести хрін з городу: народні методи
Який би не був корисний хрін, та коли він заполоняє собою весь город, вивести його – справа досить непроста і марудна. Утім починати це треба вже з осені.
2 години тому
На якому боці корисніше спати: медики дали пояснення
Лікарі розповіли, в якій позі потрібно спати, щоб уранці почуватися бадьорими і зберегти молодість.
2 години тому
Гранти для ветеранів на розвиток агробізнесу
Згідно з результатами опитування від Українського ветеранського фонду, 6,2% ветеранів мають бізнес, а 63,6% хотіли б відкрити власну справу. Агросектор - перспективна сфера для розвитку бізнесу в Україні, у тому числі для ветеранів і ветеранок.
4 години тому
Хто може отримати 21 тис. грн від уряду
Майже 500 тисяч українських родин отримають субсидію розміром понад 20 тис. гривень. Її виплатять тим домогосподарствам, які опалюють свої будинки дровами, вугіллям та іншим твердим паливом. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
5 годин тому
Чудові новини з Копичинецької громади
БО «Благодійний фонд «НАВКОЛО» у партнерстві з Копичинецькою міською радою став одним із 11 переможців проєкту Community reBuilding. «Community reBuilding - спільний проєкт Cedos та UMAEF, спрямований на розвиток центрів спільнототворення у громадах». Проєкт обрали серед 366 заявок з усієї України!
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.