Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У Гаях за Рудою 50 тисяч… новоселів

На Залозеччині запрацювало підприємство, яке в недалекій перспективі вирощуватиме 330 тисяч голів курки-бройлера одноразового утримання.

У Гаях за Рудою 50 тисяч… новоселів

На Залозеччині запрацювало підприємство, яке в недалекій перспективі вирощуватиме 330 тисяч голів курки-бройлера одноразового утримання.

3 місяці тому Джерело:

ТОВ «Агропродсервіс-Вест» – найбільше за масштабами на Тернопільщині підприємство з відгодівлі птиці, яке базується у Гарбузові на Зборівщині. Господарська діяльність, вирощування індиків і курей, зосереджена на території вказаного населеного пункту, у селі Вільшаниця Львівської області, а тепер і в селі Гаї за Рудою Залозецької територіальної громади. Окрім птахівництва, підприємство, яке очолює знаний господарник Зіновій Дольний, займається рослинництвом на понад 2,5 тисячі гектарах. 


Торік «Агропродсервіс-Вест» додало до своєї господарки приватне підприємство ім. Т. Шевченка, яке у Залозецькій громаді мало в обробітку понад 800 гектарів землі та орендувало у пайовиків об’єкти нерухомості. Зокрема, великий колишній тваринницький комплекс відгодівлі ВРХ. Тепер приватне підприємство «влилося» в «Агропродсервіс-Вест», а кілька тижнів тому, за словами Зіновія Дольного, отримали право власності на комплекс, викупивши у людей пайове майно. 


На території колишнього тваринницького комплексу 12 приміщень, у яких раніше утримували ВРХ, а оскільки «Агропродсервіс-Вест» вирощує птицю, то їх планово реконструюють під пташники. Минулої п’ятниці тут усе було підготовлено в одному із приміщень (1500 кв. м) для прийняття на посадку першої партії 50 тисяч курчат із Волинської компанії «Агідель». До речі, цього року планують завершити реконструкцію шести приміщень цього комплексу, у кожному з яких вирощуватимуть по 25 тисяч  голів курей. 


–  У зданому в експлуатацію приміщенні  все обладнання демонтували, – каже Зіновій Богданович, – заново забетонували підлогу, зробили ремонт, поштукатурили, утеплили і перекрили металопрофілем дах, встановили обладнання для утримання птиці. 


Для вирощування курей існує спеціальний внутрішній процес, якого потрібно чітко дотримуватися: відповідний температурний режим, мікроклімат у приміщенні, ветеринарний нагляд, ідеальна дезінфекція, у період росту курей – контроль за їхнім здоров’ям. Тому  у перший день прийому курчат, відбираємо кров на аналізи, щоби знати стан птиці. За необхідності їх додатково вакцинуємо. З першого дня витримуємо чітко збалансований раціон годівлі, у період росту регулярно здійснюємо контрольне зважування курчат, контролюємо чи відповідає вага курки нормам, визначеним технологічною картою. Якщо все збалансовано і контрольовано – отримуємо хороший результат. 


На роботу вже прийняли шість операторів (згодом  їх число збільшиться до десяти), а також електрика, інженера, ветлікаря, різноробочих. У перспективі колектив зростатиме й надалі, адже тут планують вирощувати 330 тисяч голів курки-бройлера одноразового утримання. 


За словами Зіновія Дольного, після 42 днів утримання, птицю інтенсивно реалізують. Курей вигідніше, на відміну від індиків, продавати живою вагою. Не обходиться, звісно і без труднощів. Все пов’язано із платоспроможністю покупців, коливанням цін, подорожчанням зерна і частими вимкненнями електроенергії. 


…Першу партію курчат доставили із компанії «Агідель» надвечір. Присутні на цій події фахівці підприємства, народний депутат України від виборчого округу №165 (м. Зборів) Іван Чайківський і голова Залозецької селищної ради Андрій Нога поділилися своїми думками щодо вагомої інвестиції у Залозецьку громаду – відкриття нового виробничого підрозділу «Агропродсервіс-Весту». 


– Відрадно, що у такий складний воєнний  час,  нестачу енергоносіїв, бізнес розвивається, – наголосив Іван Чайківський. – Відчуваючи радість від того, маємо вітати таких підприємців, які знаходять сили бути прикладом для інших, робити все для того, аби Україна ставала сильнішою, щоб люди вірили в економіку, у Збройні сили України. Дуже важливо, що є синергія між бізнесом, громадою і депутатським корпусом. І ще один важливий момент. Нам потрібно навчитися виробляти продукцію з доданою вартістю. Птахівництво, свинарство, відгодівля ВРХ – це додатковий «ланцюжок» переходу від сировини до готової продукції. Дай, Боже, щоб це підприємство на Залозеччині дало вагомі плоди праці для усієї громади. 


– Коли під час воєнного стану є підприємства, які готові інвестувати в економіку, це вселяє надію, що громада  буде дієвою та самодостатньою. До речі, це вперше таке потужне виробництво починає працювати на теренах громади, – зазначив голова Залозецької селищної ради Андрій Нога. – А це нові робочі місця, додаткові податки і надходження до бюджету. Ми відкриті для інвесторів і кожен із них, хто обиратиме територію громади для розвитку бізнесу, може розраховувати на нашу підтримку і на пільгові умови праці. 


Петро ГУДИМА 
Світлина Ярослава СТАРЕПРАВА 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Шипшина зміцнить організм та захистить від інфекцій: рецепти вітамінних напоїв
Шипшину наші предки використовували для лікування здавна. Адже її плоди дуже багаті на різноманітні вітаміни та потрібні організму мікроелементи.
11 годин тому
Прості хитрощі, як прибрати запах тютюну
Якщо вдома хтось курить, то неодмінно відразу провітрюйте приміщення – появі запаху тютюну простіше запобігти, ніж позубитися. Найскладніше видалити тютюновий запах із текстилю та килимів. Саме вони утримують найбільшу частку всього запаху тютюну.
12 годин тому
Щедро зародили Арізона, Коломбо і Беллароза
У відділенні «Росохуватець» ПАП «Агропродсервіс», де керівником відомий господарник Василь Рудик, триває комплекс осінніх польових робіт. Третій рік поспіль у господарстві вирощують картоплю, перевагу надають сортам Арізона, Коломбо і Беллароза.
17 годин тому
Зацвів бузок на наших Новоставцях. У вересні
«Природа не перестає нас дивувати: ось сьогодні побачила таке диво - у вересні зацвів бузок на наших Новоставцях. А запах… не передати».
17 годин тому
Наскільки держбюджет профінансує аграріїв у 2025 році
На черговому засіданні аграрного комітету прийняли два важливих рішення: бюджет у частині сільського господарства на 2025 рік та зміни до плану роботи. Про це повідомив народний депутат, Секретар комітету аграрної політики і земельних відносин у Верховній Раді України Іван Чайківський.
18 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.