Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Від бабусиного «холодку» – до "Спаржевого дому": відома письменниця з Тернопільщини вирощує аспарагус біля хати свого дитинства

Письменниця та директорка Теребовлянської книгозбірні Наталка Галицька належить до тих людей, які вміють створити затишок у будь-якому місці. Але де б вона не бувала, серцем завжди хотіла додому – у бабусину хату в селі Глещава, де минули її дитинство та юність. Цією мрією пані Наталка жила майже два десятиліття. Три роки тому вона нарешті здійснилася. «Я повернулася додому, – поділилася своєю радістю жінка. – Привела до ладу будинок, впорядкувала родинне обійстя і почала господарювати на землі. Посіяла біля хати чорнобривці, матіолу та мальви, а на городі – спаржу, яка цього року дала свій перший урожай».

Від бабусиного «холодку» – до "Спаржевого дому": відома письменниця з Тернопільщини вирощує аспарагус біля хати свого дитинства

Письменниця та директорка Теребовлянської книгозбірні Наталка Галицька належить до тих людей, які вміють створити затишок у будь-якому місці. Але де б вона не бувала, серцем завжди хотіла додому – у бабусину хату в селі Глещава, де минули її дитинство та юність. Цією мрією пані Наталка жила майже два десятиліття. Три роки тому вона нарешті здійснилася. «Я повернулася додому, – поділилася своєю радістю жінка. – Привела до ладу будинок, впорядкувала родинне обійстя і почала господарювати на землі. Посіяла біля хати чорнобривці, матіолу та мальви, а на городі – спаржу, яка цього року дала свій перший урожай».

6 місяців тому Джерело:

 

«МЕНІ ЧАСТО СНИЛАСЯ РІДНА ХАТА 

 

– Ця хата дуже дорога моєму серцю. Її збудував мій прадід Федір. Тут під опікою своєї бабусі Євгенії та дідуся Івана я жила до 19 років, – розповідає Наталка Галицька. – Коли їх не стало, родина хату продала. Тоді мені здавалося, ніби я втратила частинку себе. Куди б не їхала, де б не жила, я завжди хотіла додому. Мені часто снилася рідна хата. Особливе бажання повернутися на її поріг у мене з’явилося перед початком повномасштабної війни. Тож коли напередодні мого дня народження сини запитали, про який подарунок мрію, я без вагань відповіла: «Я хочу додому». До того я вже пробувала відкупити бабусину хату у нової господині, але вона відмовлялася. Та згодом жінка почала надовго їздити на заробітки до Польщі і практично там не жила. Коли я про це дізналася, вирішила ще раз спробувати поговорити з нею. На цей раз уже успішно. Ми допомогли жінці придбати інший будинок ближче до польського кордону, а самі почали відроджувати родинне обійстя. 

 

Роботи там було багато. Ми почистили криницю, яку викопав ще мій прадід, довели до ладу подвір’я, зробили ремонт у хаті. Словами не передати цієї великої радості, яку я відчувала, переступивши поріг рідної оселі. Це було  неймовірне полегшення на душі. Я повернулася не просто додому, а до самої себе. Усе довкола нагадувало мені дитинство і дорогих моєму серцю людей. У хаті залишилися дерев’яна шафа і дзеркало, які змайстрував мій прадід. Він був дуже талановитим майстром. На горищі збереглася бабусина скриня, а в ній – рушники, які висіли над образами ще у моєму дитинстві. Навіть дерев’яні двері скрипіли так, як колись. 

 

 

ІСТОРІЯ ЧОТИРЬОХ ФЕЙ

 

– Бабуся Євгенія дуже любила землю і завжди мені казала, що вирощене своїми руками – найсмачніше і справжнє, – ділиться спогадами Наталка Галицька. – Цю любов до землі вона передала й мені. Біля нашої хати я посіяла чорнобривці, матіолу і мальви – улюблені квіти моєї бабці. А на городі, де вона вирощувала кукурудзу і картоплю, – ми посадили спаржу. Той самий «холодок», яким бабуня прикрашала квіткові букети. Пригадую, вона не раз розповідала, як колись цією рослиною смакували аристократи. Я слухала і дивувалася, як її можна їсти. Пройшло багато років і улюблений бабусин «холодок» став спаржею, з якої нині готують смачні та поживні страви.

 

Бабуся – одна з тих чотирьох фей, завдяки яким я і стала вирощувати спаржу. Щоправда спочатку я хотіла садити лаванду. Але саме тоді розпочалася повномасштабна війна і син запропонував вирощувати щось їстівне, яке би завжди мало попит серед людей. На той час спаржу я вже пробувала на смак. Нею мене пригощала дружина мого однокласника Таня Паробок. Коли про мої плани дізналася ще одна фея – подруга Тетяна Чабан, подарувала мені на день народження чотири пакетики спаржі. Це був червень 2022 року. Не зовсім вдалий час для сівби, але я на це не зважала, відразу засіяла чотири рядки. Цієї весни спаржа дала нам перший урожай.

 

Про свою крафтову справу я почала розповідати у соцмережах фейсбук та інстаграм. В цьому мені допомагає моя учениця та керівниця Теребовлянського медіа-центру Ілона Козар. Завдяки дописам на сторінці «Спаржевий дім» у нас дуже швидко з’явилися замовники.

 

 

СУПЕРКОРИСНИЙ ДЕЛІКАТЕС 

 

– Спаржа – не лише смачний, а ще й надзвичайно корисний делікатес, який володіє цілющими властивостями, – каже пані Наталка. – Зі спаржі готують вишукані закуски, супи та гарніри. Її можна смажити, сушити, запікати на вогні і в духовці. Вона однаково смакує з рибою, телятиною і курячим м’ясом. Чудовопоєднується з яйцем.

 

Вирощувати спаржу нескладно. Робити це можна як із насіння, так і з кореня. Торік на розсаду ми посіяли двадцять п’ять сотих цієї рослини. Плануємо засадити нею один гектар землі. Вирощена зі саджанця спаржа дає врожай уже наступного року, із насіння – на третю весну. На одному місці рослина росте 25–30 років. Її сезон триває два місяці – від середини квітня до 25 червня. Впродовж цього часу спаржа викидає пагони, які потрібно зрізати після досягнення товарного розміру – 20–25 сантиметрів. 

 

Зберігати спаржу можна, як і квіти: у банку з водою і у холодильник. 

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Нічия, яка не радує
На стадіоні «Батумі-Арена» в однойменному грузинському місті відбувся матч п'ятого туру Ліги націй УЄФА, в якому збірній Грузії протистояла національна команда України. Поєдинок завершився нічиєю з рахунком 1:1.
3 години тому
Два українських села серед найкращих за версією ООН
Два українські села, Ворохта та Урич, були внесені до престижного списку «Найкращі туристичні села» 2024 року, який організовує ООН Туризм. Це велике досягнення для України, оскільки обидва села, розташовані в Карпатах, стали частиною однієї з найбільших туристичних мереж світу.
3 години тому
Зміцнюємо продовольчу безпеку
Нелегкі часи нині переживає Українська держава, та попри всі воєнні трагедії, болі і тривоги українці не опускають рук, а ще з більшим завзяттям працюють на перемогу, кожен на своєму робочому місці. Приємно, що в цьому ряду нескорених співвітчизників несе трудову вахту і численний колектив компанії «Агропродсервіс», який цьогоріч відзначив своє двадцятип’ятиліття. Власне, про це розповідає її генеральний директор Андрій Баран:
4 години тому
17 листопада – День працівників сільського господарства
Шановні аграрії українського села! У цей нелегкий час, затьмарений воєнною агресією рашистів, усе ж маємо почесний обов’язок привітати з професійним святом – Днем працівників сільського господарства – усіх співвітчизників, які не покладаючи натруджених рук, творять продовольчу безпеку рідної країни.
4 години тому
Хвала рукам, що пахнуть хлібом!
Ці одвічні слова з українського прислів’я повною мірою відображають щиру повагу до тих, хто трудиться в полі, на тваринницькій фермі, керує складною сільськогосподарською технікою, меле збіжжя та випікає короваї. Без перебільшення, вирощування хліба – це другий фронт, адже без продовольчої безпеки держави нам не подолати ворога, який віроломно напав на Україну.
4 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.