Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Микола ПИЛИПІВ: «Золоте правило «Аркадії»

У кожного нині свій фронт. В аграріїв також, бо без міцного тилу важко здобувати перемогу над ворогом. У розпалі весняно-польові роботи, сівба яровини, олійних культур. У ПАП «Аркадія», що базується в Оленівці на Гусятинщині, вже посіяно понад 80 відсотків запланованих площ, залишилася тільки соя. Дев’ятнадцятий рік це агропідприємство очолює відомий господарник, голова ради обласного об’єднання сільгосппідприємств Микола Пилипів, який у розмові з нами поділився думками про нинішню ситуацію в агросекторі, зауваживши, що робити прогнози його розвитку в час війни – справа невдячна.

Микола ПИЛИПІВ: «Золоте правило «Аркадії»

У кожного нині свій фронт. В аграріїв також, бо без міцного тилу важко здобувати перемогу над ворогом. У розпалі весняно-польові роботи, сівба яровини, олійних культур. У ПАП «Аркадія», що базується в Оленівці на Гусятинщині, вже посіяно понад 80 відсотків запланованих площ, залишилася тільки соя. Дев’ятнадцятий рік це агропідприємство очолює відомий господарник, голова ради обласного об’єднання сільгосппідприємств Микола Пилипів, який у розмові з нами поділився думками про нинішню ситуацію в агросекторі, зауваживши, що робити прогнози його розвитку в час війни – справа невдячна.

4 тижні тому Джерело:


90 відсотків вирощеної продукції – на експорт 


–  У господарстві має бути сівозміна, – наголошує Микола Іванович. – Ми як сіяли до війни сім культур, так і сіємо тепер. Сівозміна – хороший попередник, це здорове поле, якість вирощування тієї чи іншої культури. Бо якщо вирощувати монокультуру, з часом вона втратить урожай, з’являться шкідники, хвороби і потім цього всього важко позбутися, коли його «виплекав» у ґрунті». 


Якщо проаналізувати підсумки роботи ПАП «Аркадія» у рослинництві торік, то, наприклад, цукрові буряки дали хороші прибутки, найменшою, але не збитковою була віддача ячменю. Кукурудза за рентабельністю на другому місці, пшениця вродила не найкраще, але нині на неї стабілізувалися належні ціни. Стосовно сої, з погляду економіки вона після цукрових буряків на другому місці. 


У господарстві утримують поголів’я свиней, отож для кормів використовують частку вирощеної пшениці, ячменю, сої. А ще олійні культури переробляють на олію і макуху, які відправляли на експорт у країни Європи. Але непросте нині життя вносить корективи, тому сою, яку планували переробляти, продали, бо треба погашати кредити, купувати добрива, засоби захисту рослин. 


Урожайність усіх культур була і залишається стабільною. Пшениці отримали по 10,6 т/га, понад 13 т/га – кукурудзи, 65 т/га – цукрових буряків, який торік мав найвищу цукристість в області. З гектара буряків в «Аркадії» отримали 5,5 т цукру(!). За словами Миколи Івановича торік експортували 90 відсотків вирощеного врожаю 2022 року при нульовому ПДВ. 


Найбільший секрет – збалансоване живлення 


Це про цукристість. З часу створення ПАП «Аркадія», тут щороку вирощують цукрові буряки. Як пригадує керівник агропідприємства, починав плекати цю рентабельну культуру ще раніше, на невеликих земельних ділянках. «Свого часу вже не планував сіяти, – каже Микола Іванович. – Але змінилися власники Хоростківського цукрозаводу і ми почали співпрацювати, як-то кажуть, з чистого аркуша. Зацікавленість обопільна. Нам дозволяють стежити за процесом виробництва на підприємстві, тобто є взаєморозуміння і підтримка виробника». 


Щодо живлення цукристих, воно має бути збалансованим. Якщо необхідно на гектар 50 кг калію в діючій речовині, його вносять. Азоту зменшили на 40 відсотків, максимум дають 140 кг діючої речовини на гектар. 


Важливо убезпечити рослини від хвороб, особливо церкоспорозу. Тому впродовж вегетаційного періоду у господарстві підбирають відповідні препарати і до 4 разів обприскують сходи засобами захисту. Щоб отримати цукор, потрібні «здорові» буряки. А ще цукристість залежить від гібридів насіння. За словами Миколи Івановича, досвід в цьому є, вже впродовж тривалого періоду закуповують насіння у компаній «Сингента», KWS, спершу висівають його на демоділянках і, впевнившись у хорошій врожайності – на промислових плантаціях. З року в рік у «Аркадії» виділяють під буряки орієнтовно 600-гектарну площу. 


Задля родючості ґрунту 


В агропідприємстві покращують родючість ґрунту. Використовують для цього органіку з тваринницького комплексу. Наприклад, торік суміші з переробленого гною внесли на площі 1,5 тис. га. Якщо вносять добрива восени чи навесні, то з інтервалом у два роки. З розвитком тваринницької галузі в перспективі вноситимуть органіку на поля щороку. У діючій речовині це становить до 50 кг на гектар. Якби вносити мінеральні добрива, наприклад,  це відповідає трьом центнерам нітроамофоски на гектар. Під кожну культуру, як каже Микола Іванович, дають те, чого вона потребує. Наприклад, під цукрові буряки  вносять на гектар 160–180 кг калію, 110 кг діючої речовини фосфору, азот залишають на визначеному рівні. Під кукурудзу вносять гній, пізніше додають живлення азотом – 160 кг діючої речовини на гектар. 


Раніше комплексних добрив українського виробництва практично не було. Аграрії закуповували російські, білоруські, польські міндобрива. Тепер комплексних добрив, за словами Миколи Пилипіва, не використовують, загалом сільгоспвиробники зменшили їх внесення мінімум на 30%, якщо не більше. Стабільних урожаїв досягають завдяки  органіці. 


Органіка дає змогу покращувати родючість ґрунту, економити на придбанні міндобрив.  


– У нас святе правило, – каже директор, – укладаючи договір із людьми про оренду їхніх паїв, зобов’язуємося покращувати якість ґрунту. 


Не хлібом єдиним 


ПАП «Аркадія» – соціально орієнтоване агропідприємство. Торік у  розвиток селища Гримайлів інвестовано 1 млн 400 тис. грн. З допомогою господарства облаштовано хореографічний зал у місцевому будинку культури. Буде повністю реконструйовано, відремонтовано спортзал, уже функціонує приміщення, де тренуються важкоатлети, зал для ігри в теніс, ігор в шашки і шахмати. Молодь хоче змістовно проводити вільний час. 
У господарстві намагаються реагувати на всі звернення громадян, не відмовляють у допомозі нікому. У кожному селі, де в обробітку агропідприємства земельні паї, допомагають церковним громадам, дошкільним і освітнім закладам. 


Торік до місцевих бюджетів від агропідприємства надійшло податків на суму майже 16 млн грн, на зарплати працівникам «Аркадії» виплачено 20 млн грн, а пайовикам за орендовані наділи – майже 22 млн грн. 


Прогнози – за умови стабільності 


Ми поцікавилися у Миколи Івановича, чи можна спрогнозувати ситуацію в аграрній галузі. Кожний робить для себе певні оцінки, висновки, каже директор агропідприємства. Має бути продуктивність, високий валовий збір урожаю, а прогнози, на його думку, справа невдячна. Якщо є ринок, збут продукції, належні ціни – це добре. «Щоб аграрій почувався впевненішим, треба вирощувати культури, які б відносилися до ризикованих і тут можна було б чимось сприяти, або шукати більшу квоту на реалізацію, або сподіватися на дотацію. Нашому сільгоспвиробнику нині складно працювати,  але сіємо, вирощуємо, плануємо зібрати врожай – це єдине золоте правило для аграрія. А прогнози робитимемо, коли буде стабільність у державі». 


Петро ГУДИМА 


На світлинах: керівник ПАП «Аркадія», голова ради обласного об’єднання сільгосппідприємств Микола Пилипів; (зліва направо) сівач Іван Москаленко, головний агроном Ярослав Максимів, агроном Володимир Кисіль, механізатор Андрій Чуфай. 


Світлини Василя БАЛЮХА 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Заморозки можуть «вкрасти» 30-40% майбутнього урожаю яблук
У Центральній Україні та на Поділлі експерти прогнозують найбільші втрати урожаю яблук внаслідок заморозків цієї весни, подекуди вони можуть скласти 30-40%. Про це розповів керівник компанії USPA Fruit, одного з найбільших експортера фруктів Володимир Гуржій.
3 години тому
З 1 липня подорожчають бензин та дизель. І це лише початок подорожчань
В Україні з 1 липня 2024 року подорожчають бензин, дизельне паливо та автогаз, оскільки підвищать акцизи на них. Про це розповів представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. За його словами, 10 травня Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою з 1 липня буде збільшено акцизи на паливо. Збільшення акцизів проходитиме щорічно аж до 2028 року включно. Ціль – привести акцизи на паливо в Україні відповідно до стандартів Євросоюзу.
4 години тому
Копичинецька міська рада презентує Каталог підприємців громади
З ініціативи Копичинецької міської ради спільно з Головним управління Держпродспоживслужба в Тернопільській області у середу, 15 травня, о 14:00 год у приміщенні Будинку школяра відбудеться зустріч представників бізнесу та споживачів Копичинецької громади із органами Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами.
4 години тому
Показати майстерність, отримати оцінку творчого вчителя
У Тернополі стартував другий тур всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2024» в номінації «Географія». Учасниками стали 11 переможців відбіркового етапу. Привітали учасників конкурсу заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко, директорка департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації Ольга Хома.
4 години тому
…Любив Бога та Україну, був справжнім патріотом, обожнював історію та рідний край
Як повідомили у Великоберезовицькій селищній раді, у селі Марʼянівка Великоберезовицької громади відкрили пам’ятну дошку полеглому воїну Андрію Рудому. Захід відбувся біля рідної школи Андрія. Священники провели панахиду та освятили меморіальну дошку.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.