Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Маленькі справи для рідної України

Єдина громадська організація українців республіки Мальта – «Фундація Української громади Мальти», розпочавши реєстраційний процес із початком широкомасштабної навали росармії на Україну, тільки цими днями отримала всі формальні дозволи. Очільниця та співзасновниця організації Алексія Мелконян каже, що бюрократична затримка не завадила допомагати Україні, а навпаки, змусила шукати варіанти співпраці зі Світовим конгресом українців, волонтерськими організаціями.

Маленькі справи для рідної України

Єдина громадська організація українців республіки Мальта – «Фундація Української громади Мальти», розпочавши реєстраційний процес із початком широкомасштабної навали росармії на Україну, тільки цими днями отримала всі формальні дозволи. Очільниця та співзасновниця організації Алексія Мелконян каже, що бюрократична затримка не завадила допомагати Україні, а навпаки, змусила шукати варіанти співпраці зі Світовим конгресом українців, волонтерськими організаціями.

1 місяць тому Джерело:

Передісторія

 

На острові, який має більш як  500 тисяч мешканців, є майже 5 тисяч українців, найменша частина з яких прибула ще до війни. Друга хвиля – це ті, що приїхали на Мальту  після 2014 року, і вони зазвичай працюють в галузі інформатики, яка досить розвинена в цій маленькій країні. Нарешті, наймолодшою частиною спільноти є ті, хто знайшов прихисток тут після початку повномасштабної російської агресії на наші землі.  


З  представниками Мальтійської громади ми зустрілися на благодійному ярмарку біля греко-католицької церкви ікони Богоматері Дамаської, яка є єдиною греко-католицькою церквою на Мальті. Я запитую Алексію про команду, яка стала в один стрій із Україною.


– Наша організація почала відлік своєї роботи ще 10 років тому, під час Революції Гідності. Терміну «Небесна Сотня» ще не було, але загиблі герої Сергій Нігоян, Михайло Жизневський та Юрій Вербицький стали в ній першими. Для мене революційна історія України розпочалася саме тоді. Закладені на генетичному рівні цінності в цих умовах спрацювали і дали поштовх до дії, серце відгукнулося на біль, який за тисячі кілометрів наростав на рідній землі. Від тих перших масових убивств земляків у  мене зав’язані ось на цій сумці стрічки, – Алексія показує синьо-жовті смужки з чорними і каже, що допомагатиме Україні  чим зможе.  


– Дуже хочеться, аби війна закінчилася справедливо і на наших умовах, – продовжує очільниця організації. – 24 лютого ми зрозуміли, що відтепер потреба у допомозі стане набагато масштабнішою, тому і розпочали створення офіційної організації. 


Уже з весни 2022-го спільними зусиллями наших  волонтерів та активістів Мальти було відправлено до України майже півтори тонни медикаментів і майже сім тонн гуманітарної допомоги. Водночас представники громади за підтримки мальтійської релігійної організації Fondazzjoni U зібрали 25 тис. євро та придбали машину «швидкої допомоги».  


Згадувана громада молода і дуже активна, поки що  переважно це жінки з дітьми. Черговий  ярмарок зініціювали пані Катерина Катращук-Каруана і Наталія Курус. 


Ярмарок 


Я знайомлюся із жінками, які заклопотано розкладають товар. Чого тільки тут немає! Випічка понад 20 видів, маленькі прапорці, сувенірні розшиті іграшки, саморобні героїв мультфільмів, розмальовки та вишивки. – Нам всім, не тільки дітям, у ці воєнні роки хочеться дива і тепла, доброти і впевненості у здійсненні мрій не лише в час Різдва, – каже Катращук-Каруана. – Мій чоловік мальтієць Ентоні Каруана також підтримує ідею  допомагати Україні. Ентоні взяв на себе доставку  потрібних гуманітарного-медичних вантажів до Львова. 


Виручені із ярмарку кошти розділять: 30 відсотків на церкву, бо вони тут працюють з дітьми, а 70 – на допомогу ЗСУ. Цей захід став захистом їхнього пластунського проєкту. – Коли я сказала про ярмарок, всі активно відгукнулися, бо ми часто і ярмарки проводимо, і виставки, акції, фестивалі, щоб привернути увагу до України, щоб знали, що ми є і ми хочемо, щоб добро перемогло, – говорить пані Наталія. – Тому такі багаті столи власноручними виробами. Марічка Завальська зробила фетрові іграшки. Ми з донечкою Соломійкою виготовили багато смаколиків. Пані Марія Грек, Лариса Гонтар, Ірина Ярош, Слава Тарас, інші  напекли традиційних калачів, горішків, є власноруч виготовлені сувеніри з національною символікою тощо. 


Команда натхненників українства  


– У вас чудова команда натхненників українства за тисячі кілометрів від дому і в теперішніх обставинах ви так багато робите  для того, щоб голос України звучав на Мальті, – захоплено кажу Алексії. Вона усміхається і каже: у нас кожен проєкт  закцентований на посиланні меседжа світові про Україну. Ми докладаємося до програми допомоги Мальти ЗСУ – протезування українських військових. Її реалізовують провідна міжнародна клініка з протезування MCOP International (MCOPi) та благодійний фонд Future for Ukraine за сприяння міністерства охорони здоров’я Мальти. 


У нас нині чимало дітей і ми піклуємося, щоб вони зберегли національну ідентичність. Ми  спілкуємося рідною мовою, навчаємо дітей, аби вони пам’ятали, що ми велика країна з великим майбутнім і глибоким минулим і що нам нині потрібна допомога, щоб вистояти у двобої з окупантом. Гордість нашої громади – танцювальний ансамбль «Калина», під егідою спортсменки та хореографині Каміли Сохи. Організацією і наповненням заходів займаються Олена Чаплицька та Тетяна Войчишина.  Організацією мистецьких заходів опікуються Софія Старух із командою.  


Нещодавно ми запустили вдалий проєкт в колаборації з місцевими міжнародними організаціями Ротарі Клуб Мальта та СОС Мальта – клуб для українців третього віку, який набрав 25 людей із метою їх соціалізації, спілкування між собою, знайомства з культурою острова і залучення до репрезентації України тут. 


Торік у нас функціонувала українська недільна школа для дітей 3–12 років. Тепер хочемо переформатувати цей проєкт у дитячий освітньо-культурний осередок, аби він став платформою для спілкування та затишним місцем зустрічі україномовних родин Мальти.  


Добром написані сторінки історії 


– За кожною нашою справою стоять люди. Це дуже мотивує та заряджає рухатися далі, – говорить Алексія. – Волонтерська робота дає унікальне відчуття, яке переходить у розуміння того, що у світі багато людей, які мають велетенське і добре серце та завжди готові допомогти ближньому – незалежно від відстані. 


Я безмежно вдячна українцям Мальти. Окрім того, моя особлива подяка і мальтійцям, бо вони дуже допомагають нам. Є такі, що розмовляють тільки мальтійською, але з нами волонтерять. Від початку  поряд із нами Чарльз Велла. Він і Санта Клаусом був на наших заходах, і фотографує дітей на виступах, привозить фрукти та іншу продукцію в гуманітарний центр. 

  
Я мрію про те, щоб ми повернулися до звичайного життя. Хочеться, аби війна закінчилася завтра і ми закрили від окупантів кордони. Але для цього потрібна величезна праця і, мабуть, цієї роботи і дітям нашим вистачить. А сьогодні кожен із нас своїми добрими справами пише щоденну історію, бо, якщо цього не робитимемо ми, її напишуть за нас. Тому, вважаю, краще щодня робити хоча б маленькі справи, щоби не шкодувати про це в майбутньому.


Людмила ОСТРОВСЬКА, 
спеціальна кореспондентка  
газети «Сільський господар» у країнах Європи 
м. Валлетта (Мальта) 



 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
«Єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим категоріям населення
Як повідомили на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації у Фейсбуку, від сьогодні, 13 травня, у Тернопільському обласному центрі зайнятості відкривається «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим категоріям населення.
25 хвилин тому
Добриво для цибулі: чим підгодувати, щоб отримати великий урожай
Цибуля – рослина невибаглива. Але якщо ви бажаєте, щоб урожай був багатим, а цибулини великими, можна вдатися до весняного підживлення.
47 хвилин тому
Завершились «Гурби-Антонівці» - наймасштабніша теренова гра в Україні
Вчора на Тернопільщині завершилась 19-та теренова гра для молоді «Гурби-Антонівці», яка цьогоріч була присвячена п’ятнадцятьом учасникам гри попередніх років, які загинули у російсько-українській війні.
6 годин тому
ЄС схвалив продовження «торговельного безвізу» для України ще на рік
Європейський Союз схвалив продовження «торговельного безвізу» для України, дозволивши безмитну та безквотну торгівлю ще на один рік, надавши важливу підтримку українським виробникам, експорту та економіці.
7 годин тому
У Чортківській лікарні провели складну операцію на черепі важкопораненому воїну
Оперативне втручання воїну 41 окремої механізованої бригади Олегу О. виконали нейрохірурги Тернопільської обласної клінічної лікарняв Ігор Загрійчук та Степан Стефанчук.
7 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.