Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У перервах між боями захисник з Тернопільщини малює картини

Військовослужбовець Степан Ядловський із Яблунева, що на Гусятинщині, пройшов Майдан, АТО, у перші дні повномасштабної війни знову став на захист України. Усі ці роки він не випускає з рук олівця. Ним захисник із позивним «Художник» малює війну, яку бачить на власні очі.

У перервах між боями захисник з Тернопільщини малює картини

Військовослужбовець Степан Ядловський із Яблунева, що на Гусятинщині, пройшов Майдан, АТО, у перші дні повномасштабної війни знову став на захист України. Усі ці роки він не випускає з рук олівця. Ним захисник із позивним «Художник» малює війну, яку бачить на власні очі.

1 місяць тому Джерело:

 

ДО МРІЇ – ЧЕРЕЗ УЖГОРОД І ПРАГУ

 

– Колись мій викладач казав: «Якщо хочеш бути художником, ніколи не випускай із рук олівця». Я ж хотів ним стати ще з раннього дитинства. Тому й взяв на озброєння пораду свого наставника, – розповідає Степан Ядловський. – Малювати почав ще зі шкільної лави. Малював все, що бачив у селі: курей, гусей, поле. Після школи вивчився на тракториста, далі була служба в армії. А потім – невдала спроба стати студентом Ужгородського училища прикладного мистецтва. Після повернення в село я вирішив: ким би я не став, малювати все одно буду. Тож гнав корови на пасовисько і там малював. Якось почув від хлопців, що з мене сміються дівчата, кажуть: «Дивіться, художник пішов». Я розізлився і повернувся до Ужгорода. Там влаштувався на роботу і заодно на підготовчі курси в училищі. Наступного року я таки вступив до омріяного навчального закладу. 

 

В Ужгороді прожив десять років. Це місто стало для мене стартовим мистецьким майданчиком. Воно заворожувало мене, надихало до творчості. Але цей період припав якраз на буремні 90-ті, коли всі мої знайомі їхали за кордон на заробітки. Я ж спробував познайомитися з Європою в ролі туриста. Дорога привела мене в Прагу. Це місто надзвичайне. Там я мав повну свободу творити. Познайомився з чехом, який купував мої роботи прямо з етюдника. Гроші платив невеликі, але їх мені вистачало на прожиття. Врешті, моя мистецька пригода у Чехії закінчилася депортацією. Втім, я не шкодував. Кожен фініш завжди сприймаю як початок чогось нового. 

 

 

ТАНКІСТ ІЗ ПОЗИВНИМ «ХУДОЖНИК» 

 

Повернувся до Яблунева і почав із татом господарювати. Ми сіяли пшеницю, косили її, в’язали у снопи і молотили. У селі я відпочивав душею. Уже невдовзі подався на заробітки до столиці. Трохи навіть працював сантехніком. А потім познайомився зі скульптурою і почав творити в цьому напрямі. Мене це дуже захопило. Згодом самотужки освоїв різьбу по мармурі. 

 

А далі почалася Помаранчева революція. Я залишив роботу і вирушив на Майдан. Стояв там до кінця. Усе побачене і пережите відтворював на полотні. 

 

Коли приїхав додому, отримав повістку і без зайвих вагань пішов у зону АТО. Там мені доручили броньований тягач БТС. Так я став танкістом із позивним «Художник». Мар’їнка, Красногорівка – це ті міста, де тримала позиції наша 8-ма окрема гірсько-штурмова бригада.

 

 

У перервах між боями я згадував свого викладача і брав до рук олівець. Основні мої військові роботи – портрети побратимів, які стали для мене рідними людьми. Також розмальовував маркером прапори, малював на них герби бригад. 

 

Улюбленої справи не полишав і після повернення в рідний Яблунів. Показав односельцям тематичну виставку «Пензлі історії». Розмалював у патріотичних тонах сільську автобусну, розробив дизайн та оформив арку при в’їзді в село. Для плащаниці у місцевій церкви витесав із каменю скульптуру «Ісус у гробі». Ще одна моя робота з каменю – «Розп’яття Христа». Малював на замовлення портрети. 

 

 

У ВІЙНИ – БАГАТО КОЛЬОРІВ

 

24 лютого 2022 року я був знову у військкоматі. Це мій обов’язок – захищати Україну. Мене скерували у 44-ту артилерійську бригаду. 

 

Війна – це дуже важко. Щоб хоч трохи відволіктися, я малюю. Війна – 
як жива істота. Буває гарячою, коли йдуть запеклі бої. Трохи спокійною, коли відпочиває з воїнами у бліндажах. У неї буває різний настрій. Завдання художника – відчути його та зобразити на полотні. Хоча, які там полотна на війні? Все, що попадає під руки, стає полотном. Побачу тубус чи гільзу – розмальовую, а потім дарую волонтерам, побратимам. Придбав чотири банки білої, червоної, синьої і жовтої фарби, якою в селі фарбують огорожі. Змішую кольори на палітрі і малюю. 

 

Проте найчастіше творю простим олівцем на звичайнісінькому папері чи картоні, в який загортають порох. Зазвичай малюю портрети військових. Стараюся намалювати їх такими, якими вони є насправді: сильними, відважними, задуманими, мрійливими, з усмішкою на устах, яка почасти є натягнутою. Ставлю перед собою завдання відтворити справжні емоції бійців, їхні очі, сповнені надією. Хочу показати мирному населенню, як живеться на фронті. Тому малюю не тільки бойові дії, а й побут бійців, їхній відпочинок у бліндажах та окопах. Зустріч із місцевими людьми, пейзажі тутешніх сіл і міст теж знаходять місце на аркуші паперу. Після поранення проходив реабілітацію у лікарнях, нещодавно переніс дві операції. Коли прокинувся, знову взявся за олівець і малював поранених захисників у лікарняних палатах. 

 

ЛІКИ ДЛЯ ДУШІ

 

Місія художника – показати людям те, на що вони дивляться, але не бачать. Бувало, сидимо в бліндажі, кажу хлопцям: «Гляньте, як красиво сонце заходить». Відразу беру до рук олівець і малюю цей гарячий захід. Хтось фотографує на телефон, я ж зупиняю мить за допомогою олівця. 

 

Іноді мене питають, навіщо я малюю війну, адже ці картини нікому непотрібні. Мені байдуже. Для мене – це ліки. Коли сильно накриває і душі стає нестерпно важко, починаю малювати. Іноді взагалі не хочеться нічого робити, але я змушую себе взяти до рук олівець. Усі картини зберігаю. Колись, можливо, після війни, влаштую виставку своїх творів. Мистецтво і війна – нероздільні. Як і література та музика. На жаль, усе це стало частиною нашого буття. Мистецтво, народжене під час війни, говоритиме за нас довше, ніж ми живемо.

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

 

 

 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
На Одещині посіяли перші п’ять сортів бавовнику
Два тижні тому, коментуючи для «Суспільного» прийнятий Верховною Радою закону про спрощення обігу насіння бавовнику, народний депутат, секретар парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський пояснював важливість вирощувати бавовник в Україні.
5 годин тому
«Шахтар» - чемпіон України з футболу!
У суботу, 11 травня, донецький «Шахтар» на стадіоні «Арена Львів» приймав київське «Динамо» у поєдинку 28-го туру української Прем'єр-ліги. Матч закінчився перемогою «гірників» із рахунком 1:0. Завдяки такому результату команда Маріно Пушича достроково офіційно стала чемпіоном України!
5 годин тому
Що станеться з організмом, якщо не спати кілька діб
Нестача сну може викликати серйозні хронічні захворювання.
6 годин тому
Тернопільський журналіст Олег Снітовський взяв участь в мотопробігу на підтримку України в Швеції
Відомий тернопільський журналіст Олег Снітовський у шведському Стокгольмі взяв участь в мотопробігу на підтримку України в її боротьбі проти російських агресорів. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.
8 годин тому
Крем-суп із шпинату: смачно, просто і корисно
Цей смачний, корисний і поживний крем-суп сподобається усім, хто дотримується здорового харчування. Та й готується він без особливих зусиль.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.