Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Ярослав ЧАЙКІВСЬКИЙ: «Досвід набували у клініках Європи»

Заслужений лікар України Ярослав Чайківський – директор КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги». Під його керівництвом звичайний «радянський» лікувальний заклад із 150-літньою історією стає справжньою клінікою європейського типу, де сучасні технології і професійні кадри служать відновленню здоров’я жителів Тернопільщини.

Ярослав ЧАЙКІВСЬКИЙ: «Досвід набували у клініках Європи»

Заслужений лікар України Ярослав Чайківський – директор КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги». Під його керівництвом звичайний «радянський» лікувальний заклад із 150-літньою історією стає справжньою клінікою європейського типу, де сучасні технології і професійні кадри служать відновленню здоров’я жителів Тернопільщини.

6 місяців тому Джерело:


 

КЛАСТЕРНИМИ СТАЮТЬ СИЛЬНІШІ 


- Ярославе Федоровичу, відомо, що лікувальний заклад, який Ви очолюєте, отримує статус кластерного. Це вже відбулося чи ще перспектива? 


- Незалежна міжнародна фундація USAID перед початком другого етапу медичної реформи в Україні аналізувала показники лікувальних закладів і відповідно до цього приймалися рішення органами місцевого самоврядування. До нашого лікувального закладу приєднують міську лікарню №3 і лікувально-діагностичний центр, що на вулиці Руській, 47 в обласному центрі. Наразі реформування ще триває, медичні заклади діють і надають послуги у звичному режимі, процес приєднання має завершитися у березні. 


- Отож, визнання лікувального закладу таким, що має спроможність бути кластерним, – це висока оцінка рівня надання послуг Тернопільською лікарнею швидкої допомоги вже зараз? 


- Саме так. За підсумками 2023 року, ми надали медичні послуги понад 8 тисячам пацієнтів в ургентних випадках, де була, зокрема, загроза життю, які потребували термінової медичної допомоги. Колектив у нас високопрофесійний, лікарня забезпечена найсучаснішим медичним обладнанням, тож у позитивному результаті кожного звернення сумнівів нема. 


 

КОЛИ ПІД СИЛУ ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ 


- Чи має очолюваний Вами заклад напрацювання, новації, які можна було б назвати унікальними? 


- Тернопільська лікарня швидкої допомоги має високі показники у таких профілях, як хірургічний, травматологічний, нейрохірургічний. Ми єдині в області маємо найвищі показники в лікуванні пацієнтів з інфекційними захворюваннями, особливо щодо надання допомоги хворим з COVID-19. Високотехнологічна нейрохірургія – це те, що в минулому році ми вже успішно практикували і продовжуємо. В нейрохірургії маємо найкращу матеріально-технічну базу, єдиний в Україні інтраопераційний комп’ютерний томограф з нейронавігацією для виконання надскладних хірургічних втручань на головному і спинному мозку. У нас працює команда досвідчених нейрохірургів – кандидат медичних наук, доцент Петро Гудак, завідуючий відділенням Павло Бідзіля, нейрохірурги Олександр Швець, Арсен Чернецький. Усі вони пройшли навчання в кращих клініках Європи – у Франції, Італії, Швейцарії. Побачили, спробували і самостійно роблять складні нейрохірургічні операції як на хребті, так і на головному мозку. У нас хороша співпраця з Інститутом нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова, їхні професори приїжджають і разом з нашими нейрохірургами оперують. 


- Це та хірургічна допомога, за якою донедавна треба було їхати як мінімум у столицю? 


- Робимо це винятково завдяки наявності найсучаснішого обладнання та високому рівню підготовки наших лікарів. Зараз це особливо актуально для надання допомоги військовим у складних випадках бойових травм, поранень, коли пошкоджені функції верхніх чи нижніх кінцівок, є потреба у  відновленні сухожилів, пластики м’язів. Військові на лікуванні й реабілітації з часу повномасштабної війни перебувають у нашому закладі постійно, робимо все від нас залежне для того, щоби вони швидше поверталися до звичного життя.   


 

ЩОБ ХВОРИЙ НЕ ЛЕЖАВ У КОРИДОРІ НА КАТАЛЦІ… 


- Лікарня швидкої допомоги в Тернополі – заклад багатопрофільний. Наскільки наближені до сучасних технологічних можливостей інші напрямки медичної допомоги? 


- Пацієнт, який потрапляє до нас, передусім  потрапляє у відділення екстреної медичної допомоги. Це 90% – гострі, складні, невідкладні звернення. Три роки тому за програмою Президента України «Велике будівництво» ми реконструювали, обладнали за кращими європейськими стандартами та ввели в дію відділення екстреної медичної допомоги – зараз, без перебільшення, це найсучасніше відділення екстреної допомоги в області. Тут – усе відповідно до вимог так званого брендбуку, який був розроблений раніше для всіх опорних лікарень, де все чітко розписано: як пацієнт доставляється, які мають бути під’їзди, яке розташування санвузлів щодо вимог інклюзії, як має функціонувати оглядова палата. В нашому закладі ми все це виконали. У відділенні стоять ліжка, до яких підведений кисень, є монітори спостереження, ліки і все необхідне для надання екстреної допомоги. Все чітко, як у будь-якій європейській клініці. 


- Це свого роду приймальне відділення, а прийом хворого, як у реанімації… 


- Ні. Це для того, щоби хворий не лежав у коридорі на каталці, очікуючи, коли нарешті прийде черговий лікар, а отримував допомогу невідкладно. Реанімаційне відділення у нас також є, капітально відремонтоване у 2023 році, обладнане відповідно до європейських стандартів, великий реанімаційний зал, п’ять додаткових палат. Якщо пацієнту встановлений діагноз і є потреба в інтенсивній терапії, тут є все для цього необхідне. Лише в нашому лікувальному закладі цілодобово діючий травмпункт, де впродовж року тисячі звернень і допомога в кожному випадку професійна та ефективна. Це знає кожен, кому хоча б раз доводилось до нас звертатися. Загалом стаціонар, а це, окрім вище названих, також травматологічне, терапевтичне, лабораторно-діагностичне, реабілітаційне відділення, має 215 ліжок. Послуги комп’ютерної томографії (томограф встановлений за державною програмою), цифрового рентгену, УЗД та інші для пацієнтів, госпіталізованих екстрено чи за направленням сімейного лікаря, – повністю безоплатні. 


 

ШЛЯХ ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ


- Все – за міжнародними стандартами. Очевидно, головному лікарю треба було їх спочатку побачити, а тоді впроваджувати… 


- Вдосконалення постійне, але найбільший скарб лікарні – це професійні кадри. Наші лікарі різних спеціалізацій часто бували за кордоном, практикувалися в клініках Європи, беруть участь в семінарах, конференціях в Україні, запозичують кращий вітчизняний досвід. Разом з нашими медиками неодноразово закордонний досвід клінічної діяльності вивчав і я, зокрема, в Польщі, Німеччині, Франції,а також США. До речі, ще не все у нас за європейськими стандартами, особливо зовнішній вигляд лікувального закладу. Але вже готовий до впровадження грантовий проєкт з енергозбереження від Євросоюзу, за яким будуть проведені реставраційні роботи дахової частини, фасаду, благоустрій території. В цьому році й розпочнемо. 


- У вас широкі контакти із зарубіжними  інституціями. Про це свідчить і недавній семінар з питань протезування, який відбувався на базі лікарні швидкої допомоги для фахівців з різних регіонів України, у якому брали участь лікарі зі США. І була велика практична частина – спільно з тернопільським центром «Разан», який понад 20 років застосовує сучасні технології протезування, виготовляє ефективні протези для бійців  ЗСУ… 


- Такі реалії війни. І це той напрямок, який лікувальним закладам треба освоювати. Цього разу ми з участю Protez Hab запросили американських медиків до себе і разом з реабілітологами із різних  областей України справилися з непростим завданням – протезування бійців з високими ампутаціями нижніх кінцівок.  


 

ДЯКУВАТИ ТРЕБА! 


- За таких обсягів надання медичної допомоги лікарня, зрозуміло, має відповідні фінансові ресурси від Національної служби здоров’я України. Інтернет-сторінка вашого закладу все ж наповнена публікаціями вдячності закордонним та вітчизняним благодійникам і волонтерам, які в цей складний час сприяють закладу… 


- У нас тісна співпраця з німецьким благодійним фондом «Action Medeor», який за період воєнного часу доставив нам сім фур гуманітарної допомоги: ліки, перев’язувальні та інші розхідні матеріали, інструменти,  функціональні ліжка з електроприводом, УЗД, ЕКГ, апарати та інше обладнання. У грошах це мільйонні обсяги. Це і «Ротарі-клуб», який надав медобладнання для нейрохірургічного відділення на понад мільйон гривень, і польський благодійний фонд «Fundacia Afriguia», допомога якого ліками та медичним обладнанням просто колосальна і безцінна. Цінуємо допомогу і сприяння народних депутатів України Івана Чайківського та Андрія Богданця, велика вдячність вітчизняним благодійним фундаціями «Карітас», «Допоможемо разом», «Європейська родина». 


- Тернопільська лікарня швидкої допомоги – комунальний заклад міської ради. Чи може до вас звернутися житель, скажімо, сільської громади та отримати безоплатну медичну допомогу, як і мешканці Тернополя? 


- Всі жителі – і міста, і села – за умовами медреформи рівні у виборі лікувального закладу для отримання необхідної медичної допомоги. Якщо є направлення сімейного лікаря чи, не дай Боже, екстрений випадок – наші медики завжди готові в повному обсязі таку допомогу надати. Звичайно, підтримку Тернопільської міської ради наш заклад має, спільно реалізовуємо програму «Здоров’я громади», за якою жителям Тернопільської територіальної громади безоплатно (за кошти міського бюджету) при потребі проводимо ендопротезування – заміну колінного та кульшового суглобів. Готові до співпраці в подібних програмах й з іншими громадами, зацікавленими у здоров’ї своїх мешканців.  


Ганна МАКУХ 
Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
14 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
14 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
14 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
15 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.