Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Зимовий авітаміноз: які продукти слід додати до раціону

Авітаміноз взимку трапляється досить часто. Багато в чому нестача вітамінів повʼязана з тим, що наше харчування в холодний період змінюється. Люди віддають перевагу ситнішій і жирнішій їжі, а кількість овочів і фруктів у раціоні скорочується.

Зимовий авітаміноз: які продукти слід додати до раціону

Авітаміноз взимку трапляється досить часто. Багато в чому нестача вітамінів повʼязана з тим, що наше харчування в холодний період змінюється. Люди віддають перевагу ситнішій і жирнішій їжі, а кількість овочів і фруктів у раціоні скорочується.

2 роки тому Джерело:

 

Взимку багато хто відчуває пригніченість, зниження працездатності, сильну сонливість. Цьому сприяють негода на вулиці і короткий світловий день. Вітамінодефіцит тільки посилює ці відчуття.

 

Брак вітамінів може супроводжуватися і зовнішніми ознаками – наприклад, на тлі дефіциту вітамінів А, Е і групи В може почати сильніше сохнути і тріскатися шкіра на руках і губах, яка і так страждає в зимовий період через вітер і холод, зазначили медики.

 

Лікарі назвали необхідні продукти для боротьби з авітамінозом узимку. Вони закликали в холодний сезон їсти ріпу, хурму, квашену капусту і мандарини.

 

Квашена капуста багата на вітаміни групи В, а також містить вітаміни С і К. Крім того, в ній є пробіотики, корисні для здоровʼя кишкового мікробіома, від стану якого залежить здоров'я, самопочуття і настрій людини.

 

Під час вибору рецепта для приготування капусти або купівлі готового продукту звертайте увагу на вміст цукру та солі – оптимальні ті варіанти, де їхня кількість мінімальна.

 

Вітамін С і вітаміни групи В, а також залізо, калій, кальцій і фосфор містяться в ріпі. Їсти ріпу можна як у свіжому вигляді, просто почистити і нарізати скибочками або натерти в салат, так і в запеченому, додавши до гарнірів, порекомендували експерти.

 

Хурма – джерело вітамінів групи В, РР і К. Цю ягоду можна вживати у свіжому вигляді як десерт, додавати в салати, використовувати як начинку для випічки або під час приготування мʼяса.

 

Деякі сорти хурми можуть вʼязати – у цьому разі треба дочекатися її повного дозрівання або покласти в морозильну камеру на деякий час.

 

У мандаринах багато вітаміну С, а також вітамінів А, РР і Е. Корисна не тільки мʼякоть, а й шкірка мандаринів, у якій є флавоноїди. Шкірку можна натерти або використовувати для приготування цукатів.

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Реформи, які формують майбутнє України в умовах війни та відновлення
Міський голова Шумська Вадим Боярський долучився до Національного форуму стійкості та доброго врядування, що відбувся у Києві за участі представників уряду, Верховної Ради, місцевого самоврядування, міжнародних партнерів та експертного середовища.
15 хвилин тому
Міфи про народні методи лікування: як допомогти, а не зашкодити дитині при застуді
Батьків часто цікавлять методи лікування ГРВІ у дітей, які б допомогли швидко побороти захворювання і зміцнити імунітет. Дехто під час хвороби може вдаватися до недоказових засобів та методів народної медицини. Утім, задля безпеки дитячого організму варто відмовитися від лікування застуди такими способами.
28 хвилин тому
Як їсти мед, щоб отримати максимум користі
Мед вважається одним із найкорисніших природних продуктів. Але більшість людей навіть не здогадуються, що вживають його неправильно. Від того, як саме ви їсте мед, залежить не лише його користь, а й те, як добре він засвоюється вашим організмом.
40 хвилин тому
Як швидко псуються продукти без холодильника і чим це небезпечно
Через тривалі відключення світла чимало українців стикнулися з тим, що продукти швидко псуються. Багато хто не знає, скільки часу насправді без холодильника залишаються їстівними м'ясо, молоко та сир. Нутриціологиня Ольга Войнікова розповіла, який термін зберігання м’яса та інших продуктів, що часто споживають українці.
41 хвилина тому
Залозецьку громаду відзначено одною з найкращих в Україні у сфері міжнародної співпраці
Про це повідомив Залозецький селищний голова Андрій Нога. Під час форуму «Пліч-Опліч» у Києві на одному зі слайдів Залозецьку громаду було відзначено одною з найкращих у сфері міжнародної співпраці. «Це велика честь і водночас відповідальність - втримати темп і робити ще більше для розвитку нашої громади», - зазначив голова.
1 година тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.