Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Консервування з перчинкою: перевірені рецепти

Коли літо щедро обдаровує нас яскравими барвами та багатим урожаєм, саме час подумати про те, як зберегти цей дарунок природи до холодних місяців. Серед різноманіття овочів особливе місце посідає перець – як солодкий, так і пекучий.

Консервування з перчинкою: перевірені рецепти

Коли літо щедро обдаровує нас яскравими барвами та багатим урожаєм, саме час подумати про те, як зберегти цей дарунок природи до холодних місяців. Серед різноманіття овочів особливе місце посідає перець – як солодкий, так і пекучий.

6 годин тому Джерело:

 Пікантний соус  


Інгредієнти: червоний солодкий перець – 1 кг, помідори – 1 кг, баклажани – 500 г, перець чилі – 1–2 шт. (за смаком), часник – 5–7 зубчиків, оливкова олія – 100 мл, сіль – 1 ст. л., цукор – 2 ст. л., винний оцет – 2 ст. л., зіра, коріандр (мелений) – по 0,5 ч. л. 


Приготування: перець, помідори та баклажан запекти до мʼякості. Очистити від шкірки. Овочі, чилі та часник подрібнити в блендері до бажаної консистенції (соус може бути як повністю однорідним, так і з невеликими шматочками). Перекласти суміш у каструлю, додати оливкову олію, сіль, цукор, зіру, коріандр. Варити на слабкому вогні 30–40 хвилин, періодично помішуючи, до загустіння. Наприкінці додати винний оцет, прокипʼятити ще 5 хвилин. Гарячий соус розлити у стерилізовані банки та герметично закрити. 


Маринований червоний перець із розмарином та чилі 


Інгредієнти: червоний солодкий перець – 1,5 кг, перець чилі – 1–2 шт., часник – 4–5 зубчиків,  розмарин свіжий – 2–3 гілочки.  
Маринад: вода – 1 л, цукор – 2 ст. л., сіль – 1 ст. л., оцет (9%) – 50 мл, запашний перець – 5–7 горошин, лаврове листя – 2 шт. 


Приготування: солодкий перець нарізати смужками, чилі – кільцями. Часник нарізати пластинками. На дно стерилізованих банок викласти часник, розмарин і кільця чилі. Щільно укласти нарізаний солодкий перець. 


Приготувати маринад: довести воду до кипіння, додати цукор, сіль, запашний перець, лаврове листя. Кипʼятити 5 хвилин, потім додати оцет. Залити перець гарячим маринадом. Стерилізувати банки (для 0,5 л – 10–15 хвилин) і герметично закрити. 


Овочева ікра «Вогняний мікс»  


Інгредієнти: баклажани – 1 кг, червоний солодкий перець – 500 г, перець чилі – 1 шт. (або за смаком), морква – 300 г, цибуля – 300 г, помідори – 500 г, часник – 3–4 зубчики, томатна паста – 2 ст. л, олія для смаження, сіль, чорний перець – за смаком, мед – 1 ст. л. (за бажанням), зелень (петрушка, кріп) – пучок. 


Приготування: баклажани нарізати кубиками, посолити і залишити на 20 хвилин, потім промити та обсмажити на олії. Цибулю та моркву пасерувати, додати нарізаний солодкий перець і чилі, тушкувати 10 хвилин. Додати подрібнені помідори та томатну пасту, тушкувати ще 15 хвилин. Зʼєднати всі овочі, додати подрібнений часник, сіль, перець, мед. Тушкувати на слабкому вогні 20–25 хвилин. Наприкінці додати нарізану зелень. Гарячу ікру розкласти у стерилізовані банки, стерилізувати 15 хвилин і закатати. 


Гострий конфітюр  


Інгредієнти: червоний солодкий перець – 500 г, перець чилі – 0,5–1 шт., цукор – 250 г, вода – 100 мл, лимонний сік – 2 ст. л., пектин – 1 ч. л. (за бажанням, для густоти). 


Приготування: червоний солодкий перець і чилі очистити від насіння, дрібно нарізати кубиками. Викласти перець у каструлю, додати цукор, воду та лимонний сік. Довести до кипіння на середньому вогні, потім зменшити вогонь і варити 20–30 хвилин, періодично помішуючи, до загустіння. Якщо використовуєте пектин, додайте його за 5 хвилин до кінця варіння, добре розмішайте. Гарячий конфітюр розлити у стерилізовані банки та герметично закрити. 


Запечений перець у пряному маслі 


Інгредієнти: червоний солодкий перець – 1 кг, часник – 3–4 зубчики, свіжий базилік або орегано – кілька гілочок, оливкова олія – 200–250 мл сіль, чорний перець – за смаком. 


Приготування: перець цілим запекти у духовці до мʼякості та появи чорних плям (приблизно 20–30 хвилин за температури у 200°C). Гарячий перець перекласти у пакет, щільно закрити і залишити на 15–20 хвилин (для легшого зняття шкірки). Очистити перець від шкірки та насіння, нарізати смужками. На дно стерилізованих банок викласти часник, гілочки трав. Шарами укладати перець, чергуючи з невеликою кількістю солі та перцю. Залити перець доверху оливковою олією, щоб він був повністю покритий. Закрити банки герметичними кришками (не вимагає стерилізації, якщо зберігати в холодильнику, або стерилізувати 15–20 хвилин для тривалого зберігання). 


Солодко-гостра аджика 


Інгредієнти: червоний солодкий перець – 1 кг, яблука (солодкі або кисло-солодкі) – 500 г, перець чилі – 1–2 шт. (за смаком), часник – 100 г, цукор – 100 г, сіль – 1 ст. л., олія соняшникова – 100 мл, оцет (9%) – 50 мл. 


Приготування: перець солодкий та чилі очистити від насіння. Яблука очистити від серцевини. Часник почистити. Перець, яблука, чилі та часник подрібнити у мʼясорубці або у блендері до однорідної маси. Перекласти суміш у каструлю, додати цукор, сіль, олію. Варити на середньому вогні, періодично помішуючи, 40–50 хвилин, до бажаної густоти. Наприкінці додати оцет, прокипʼятити ще 5 хвилин. Гарячу аджику розлити у стерилізовані банки та герметично закрити. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Знову запрацював Держфонд регіонального розвитку: коли громади зможуть подавати заявки на фінансування проєктів
З 1 вересня громади зможуть подавати заявки на фінансування проєктів з відновлення за кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), який відновив свою роботу після трирічної перерви, пов'язаної з повномасштабною війною. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад і територій України.
5 годин тому
Аграрії Чортківщини отримали Апостольські Благословення від Папи Римського Лева XIV
У День Незалежності України в соборі верховних апостолів Петра і Павла відбулася урочиста подія – вручення особливих Апостольських Благословень від Папи Римського Лева XIV. Високими відзнаками від Святішого Отця були удостоєні представники освітянської та аграрної спільнот Чортківської громади.
5 годин тому
Тернопільська вчителька увійшла до 50 найкращих педагогів України
За інформацією Тернопільської міської ради, учителька інформатики та англійської мови Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №23 Наталія Перехрист увійшла до п’ятдесятки найкращих учителів України за версією Global Teacher Prize.
6 годин тому
«Тернопільщина: світло для світу»
34 роки Незалежності – 34 імені видатних постатей, які прославили наш край і Україну. Вони - промені світла для світу. Виставку «Тернопільщина: світло для світу» презентували у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.
6 годин тому
Консервування з перчинкою: перевірені рецепти
Коли літо щедро обдаровує нас яскравими барвами та багатим урожаєм, саме час подумати про те, як зберегти цей дарунок природи до холодних місяців. Серед різноманіття овочів особливе місце посідає перець – як солодкий, так і пекучий.
6 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.