Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

«Вареники, як удома» з бережанським смаком

Українці Відня відкрили магазин української кухні з колоритною назвою «Вареники як удома». Це перший бізнес-проєкт очільниці проукраїнської громадсько-політичної організації в Австрії «Unlimited Democracy» (Асоціація сприяння демократії), хмельничанки Анни Паттерманн та Олега Семенціва з Тернопільщини: архітектора і дизайнера, волонтера, який завжди був на найвідповідальніших постах допомоги українцям.

«Вареники, як удома» з бережанським смаком

Українці Відня відкрили магазин української кухні з колоритною назвою «Вареники як удома». Це перший бізнес-проєкт очільниці проукраїнської громадсько-політичної організації в Австрії «Unlimited Democracy» (Асоціація сприяння демократії), хмельничанки Анни Паттерманн та Олега Семенціва з Тернопільщини: архітектора і дизайнера, волонтера, який завжди був на найвідповідальніших постах допомоги українцям.

13 годин тому Джерело:

– Комерційний проєкт має бережанський смак, – усміхається пан Олег. – Моя тітка тут працювала в готелі. Якось одна місцева організація проводила захід і шукала, чим би здивувати присутніх. Зійшлися на думці, що це мають бути українські вареники. А я знав, що це найкраще зробить моя тітка Ірина Шевчук. Як і багато галицьких господинь, вона дуже гарно готує. А вареники в неї особливо смачні, я пам’ятаю їх ще з Бережанщини, де ми колись проживали. Гастрономічна «прем’єра» була вдалою і присутні почали шукати контакти з кухаркою для майбутніх замовлень цієї смакоти. Мистецтвом вареничної справи тітка не раз підкорювала учасників і гостей репрезентацій та офісних зустрічей нашої волонтерської організації. Так і виник варіант – дати їй працю, на якій вона робитиме те, що найкраще вміє і популяризуватиме українську кухню. Ми взялися освоювати цю бізнесову нішу в столиці Австрії і зупинилися на  відкритті магазину заморожених вареників. Анна додає, що цей проєкт супроводжували і соціальні аспекти: дати роботу з нормальними умовами хоч кільком українкам. На початках у нас було дві працівниці, тепер стабільних – три. Подібних українських магазинів, що спеціалізуються на продажі заморожених продуктів, у Відні немає. Ми перші і водночас беремо участь у зустрічах із українськими письменниками, музикантами в ресторані «Гранд» волонтера-підприємця, який вже багато років активно допомагає Україні, Романа Жоріна.  


– Власну справу завжди складно відкривати, а за кордоном ще складніше, навіть, якщо ти тут довго і знаєш мову. Були проблеми з вирішенням дозволів і документації, але клопоти того вартують. Через українські підприємства за кордоном є змога нагадати про Україну, знайомити місцеву публіку з нашою культурою харчування. Австрійці, що приходять до нас вперше, залишаються нашими клієнтами.  


Ми працюємо над розширенням аудиторії споживачів із блогерами у соцмережах. У відгуках багато позитивного  про автентичність наших страв, високі смакові якості, культуру обслуговування. У нас дуже великий вибір вареників із різною начинкою: картопля, капуста, гриби з картоплею, вишня, чорниця, сир… Австрійці і європейці полюбляють у начинці вареників шпинат з трьома сирами – моцарелою, селянським і бринзою. Нас багато організацій кличуть на велелюдні заходи. Наприклад, брали участь у Гаївках при церкві Святої Варвари і серед понад 15 закладів, до наших вареників була найдовша черга. Так ми долучилися до збору пожертв на необхідне для наших захисників.  


– Хоча наше приміщення не дає змоги  організовувати заходи, бо дуже маленьке, але це ще одне місце зустрічі людей, які люблять Україну, – каже Олег. – Магазин став інформаційним майданчиком, зовні на стінах якого є завжди оголошення чи повідомлення різних українських організацій про зустрічі, проведення свят, про збори донатів тощо. На наші акції, мітинги  запрошуємо всіх людей доброї волі, там  спілкуємося з місцевими людьми, говоримо правду про війну і злочини росфедерації, нагадуємо, що Україні потрібна підтримка, – каже  Олег.  


– На вікні видачі нашого закладу лежать дві великі книжки про Україну англійською і німецькою мовами з розкішними ілюстраціями. Їх на урочистому відкритті закладу нам подарували представники Посольства України в Австрії. Всі охочі їх переглядають, захоплюються красою наших міст і сіл, національними строями, культурними надбаннями, – розповідає Анна. – Усім зацікавленим даємо читати під закладену умовну суму. Так ми назбирали грошей і докупили ще дуже гарні книжки.  


– Підготовка до відкриття магазину, досвід з втілення проєкту вилився у серію бізнес-консультацій, на яких багато людей не тільки вас слухали, а й пропонували свої ідеї. Ми разом розвиваємося. А найголовніше, нам вдалося за два заходи зібрати понад 300 євро для наближення перемоги і збереження життя захисників України, – каже Олег.  


– Із кожним днем у нас з’являється новий досвід і ми ділимося ним, щоб українці ставали сміливішими у цій сфері. Для мене одне з найбільших чудес світу, коли зовсім чужі люди, обʼєднані спільними цінностями, стають родиною, працюючи над проєктами, які вони вважають потрібними. А ми хочемо зробити світ кращим, Україну бачити переможною і квітучою, – резюмувала Анна Паттерманн. 


Людмила ОСТРОВСЬКА, 
спеціальна кореспондентка газети «Сільський  
господар» у країнах Європи 
м. Відень (Австрія) 


На світлині: Анна Паттерманн і Олег Семенців
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Як знизити тиск у домашніх умовах: сім швидких методів
Високий тиск найчастіше зустрічається у людей, які живуть у постійних стресах, мають погані звички та неякісне харчування.
8 годин тому
Що треба зробити з малиною наприкінці сезону: секрети великого врожаю
Після збирання врожаю малина потребує особливої уваги та догляду. Правильні дії в цей період закладають основу для майбутнього плодоношення, забезпечуючи здоров'я і продуктивність рослини на довгі роки.
8 годин тому
Жовтень: перший сніг та сильне похолодання
Жовтень-2024 в Україні розпочнеться з теплої літньої погоди, однак вже 5-6 числа прийде похолодання. По всій країні температура знизиться на 7-13 градусів, посилиться вітер та задощить. Про це на порталі «Метеопрог» повідомив синоптик Ігор Кібальчич.
10 годин тому
Хлопці, як соколи…
Спортивне товариство «Сокіл», засноване 120 років тому в Галичині, було популярним і потрібним у селах, які часто ставали жертвами пожеж. До того ж у секціях цієї структури молодь отримувала добру фізичну підготовку та формувала національну свідомість.
12 годин тому
Сало з медом - найдорожче в Україні
Полтавський бренд пакує у прозорі бляшанки сало з медом. Засновники виробництва — подружжя Марина та Віталій Мостові, які раніше займалися кейтерингом, тепер виготовляють близько тисячі банок сала на місяць. Таке сало з медом - найдорожче в Україні.
12 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.