Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Домашня консервація: скільки років її можна зберігати і безпечно вживати

Домашні заготовки можуть залишатися безпечними від двох до п’яти років, якщо під час приготування дотримано всіх санітарних норм і правил зберігання. Утім, навіть правильно закатані банки з часом можуть становити загрозу: у них утворюються токсичні речовини, а в разі порушення стерилізації - смертельно небезпечний ботулотоксин.

Домашня консервація: скільки років її можна зберігати і безпечно вживати

Домашні заготовки можуть залишатися безпечними від двох до п’яти років, якщо під час приготування дотримано всіх санітарних норм і правил зберігання. Утім, навіть правильно закатані банки з часом можуть становити загрозу: у них утворюються токсичні речовини, а в разі порушення стерилізації - смертельно небезпечний ботулотоксин.

2 години тому Джерело:

УНІАН поспілкувався із лікаркою-інфекціоністкою Медичного центру Mediland Ольгою Мартиненко, яка пояснила, як довго можна зберігати різні види консервації, як розпізнати зіпсовані продукти та як убезпечитись від зараження. 


Скільки років можна зберігати консервацію 
За словами лікарки, якщо дотримуватися всіх санітарних норм і правил зберігання, домашні консерви залишаються безпечними та придатними до споживання протягом 2–5 років: «Конкретний термін зберігання залежить від продуктів та способу їх приготування. Наприклад, мариновані овочі, лечо, соуси, м'ясні та рибні консерви можна зберігати близько 2 років. Компоти та гриби можна зберігати не більше 1 року, а квашену капусту - до 6 місяців», - каже Мартиненко. 
Головне - забезпечити герметичність банок, стерильність під час закатування та правильні умови зберігання: прохолодне, сухе й темне місце без різких перепадів температури. Також на термін зберігання консервів впливає спосіб їх приготування - стерилізовані консерви зберігаються довше. 


Скільки можна зберігати варення 
Якщо варення зварене правильно й зберігається у прохолодному, сухому та темному місці, воно може залишатися придатним до споживання від одного до трьох років. Утім, є нюанс щодо того, з яких саме ягід чи фруктів його виготовлено: «Варення з кісточками зберігається до 8 місяців. Але якщо варення без кісточок, то можна зберігати його до 3 років, залежно від виду фруктів та ягід», - пояснює медикиня. 
Водночас найсмачнішим і найароматнішим варення залишається протягом першого року. 


Як зрозуміти, що закрутки зіпсувалися 
Лікарка наголосила, що під час відкривання домашньої консервації завжди варто уважно оглядати банку. Якщо з’явився неприємний чи підозрілий запах, змінився колір, утворилася плівка або піна - такі продукти категорично не можна вживати. Це може бути небезпечно для здоров’я. Також є певні ознаки зіпсованої продукції: «Ознаками зіпсованої консервації можуть бути здуті кришки, зміна кольору розсолу, помутніння розсолу чи поява цвілі. Якщо з’явилися ці ознаки, то у жодному разі не можна вживати таку консервацію, її потрібно викинути», - наголосила Мартиненко. 


Чим шкідлива стара консервація для людини 
Медикиня закцентувала на тому, що якщо навіть немає ознак псування, з часом в консервах можуть утворюватися токсичні речовини й споживання таких прострочених консервів призведе до отруєння: «Наприклад, якщо зберігати компоти та варення, які приготовані з кісточками, довше 1 року, то в них може утворитися амигдалін, який згодом перетворюється на токсичну синильну кислоту. В грибних та м’ясних консервах з часом руйнується білок, що також робить такі продукти небезпечними для здоров’я», - наголосила Мартиненко. 


Як правильно готувати домашню консервацію 
Медикиня акцентувала, що дуже важливо ретельно виконувати умови обробки продуктів для консервації, дотримуватися рецептури, режиму стерилізації та зберігання консервованих продуктів. 
Також консервувати потрібно лише якісні овочі, ягоди та фрукти - без гнилі, які очищені від залишків ґрунту та ретельно вимиті у проточній воді: «Обов'язково дотримуйтеся рецептури та технології виготовлення домашніх заготовок,  додавайте до консервів лимонну або оцтову кислоту, сіль та цукор. Ці спеції створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму. М’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава, дотримуючись необхідної температури. Тільки в автоклаві температура досягає 120 градусів і вище, при якій ботулотоксин гине», - каже Мартиненко. 


Основні правила готування та зберігання 
- під час приготування консервації банки та кришки повинні бути стерильними; 
- кришки повинні щільно закривати банки та бути неушкодженими; 
- місце для зберігання домашніх консервів повинно бути темним, сухим та прохолодним.  
Не слід зберігати домашні заготовки у місцях, де є різкі перепади температури, наприклад, у гаражі. 
Ольга Мартиненко радить зберігати консервовані овочі й фрукти при температурі від  0 до +18°С, а рибні та м’ясні консерви – при температурі не вище +12 С. 
Також лікарка  рекомендує піддати тепловій обробці, наприклад кип’ятінню чи прожарюванню протягом 20 хвилин, домашні м'ясні чи рибні консерви, перед подачею на стіл. Окрім цього відкриті консерви варто споживати одразу, а не лишати в холодильнику на кілька днів. 


«І наостанок: ніколи не купуйте на ринках та стихійних місцях продажу домашні консерви, а також солену, копчену чи в'ялену рибу, виготовлені в домашніх умовах. Ні в якому разі не вживайте консервацію, яка має ознаки здуття, або яка викликає сумніви щодо якості за зовнішнім виглядом, консистенцією, запахом чи смаком», - підсумувала фахівчиня. 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Від вишуканих супів до ароматних десертів: рецепти страв із гарбуза
Листопад приносить із собою не лише перші приморозки, а й щедрі дари осені, серед яких особливе місце посідає яскравий і корисний гарбуз. Він справжня знахідка для кулінарів, адже з ним можна приготувати безліч дивовижних страв – від вишуканих супів до ароматних десертів.
7 хвилин тому
«У серці медового Тернопілля»
У жовтні гостинне Тернопілля стало епіцентром солодких подій, приймаючи VI Форум ГО «Фундації жінок пасічниць» (Фундації) під промовистою назвою «У серці медового Тернопілля». Цей захід, що відбувся 25–26 жовтня, ознаменував нову еру для Фундації, адже вперше за свою історію проходив у виїзному форматі, залишивши столицю та розпочавши мандрівку Україною.
12 хвилин тому
Здоровʼя серця починається із зубної щітки
Нещодавнє дослідження, опубліковане в Scientific Reports, виявило дивовижний звʼязок між частотою чищення зубів і ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) у дорослих.
13 хвилин тому
Анна-Марія Герман: «Життя чудове навіть, якщо не бачиш світу»
У світі, де світло сприймається як належне, історія Анни-Марії Герман – це яскраве нагадування про те, що справжнє світло походить зсередини. Народжена незрячою, ця надзвичайна дівчинка з Львівщини зуміла перетворити свою особливість на джерело натхнення та потужну силу добра.
15 хвилин тому
Вже завтра можна отримати 1000 гривень «Зимової підтримки»
Для забезпечення цих виплат, які мають отримати всі громадяни України, з держбюджету вже виділено 11 млрд грн. Кошти для «Зимової підтримки» спрямовують за рахунок скорочення фінансування програм соціального захисту дітей та малозабезпечених родин.
29 хвилин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.